Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Operativni štab u Novom Pazaru:Kod zaraženih dominira teška klinička slika

Stručno operativni tim Štaba za vanredne situacije grada Novog Pazara razmatrao je na današnjem zasijedanju aktuelnu epidemilošku situaciju, te uputio apel građanima da se vakcinišu.

„Svi parametri epidemiloške situacije su u porastu. Od stotinu osamdeset pet hospitalizovanih, većina je nevakcinisana i uglavnom imaju tešku i srednje tešku kliničku sliku. Samo je šest vakcinisanih među oboljelima u novopazarskoj bolnici i njihovi klinički simptomi su blagi”, istakao je Šefadil Spahić, direktor ZZJZ u Novom Pazaru.

Kako je navedeno, virus obuhvata sve starosne kategorije i bilježi se značajan broj smrtnih ishoda.

Procijenjeno je da je trenutno oko 2.000 oboleljelih u Novom Pazaru, a da je preko 90 0dsto od njih nevakcinisano.

“Nema drugog izlaza. Nespecifične mjere zaustavljaju privredu, život. Imunizacija je i kod nas, kao i na globalnom nivou, jedino dugoročno rešenje“, kazao je dr Spahić.

Sva javna okupljanja u organizaciji Grada Novog Pazara su nedavno otkazana, uključujući koncerte u okviru festivala „Stari grad“. Stručno operativni tim gradskog štaba donio je i danas preporuku da se građani na svakodnevnom nivou klone masovnih okupljanja.

„Situacija je teška i jedini način da odgovorimo je vakcinacija. Ako građani ne žele da se vakcinišu, možemo očekivati pogoršanje epidemiloške situacije. Razmatrali smo proširenje smeštajnih kapaciteta u Opštoj bolnici i Novopazarskoj banji. Trenutno je taj kapacitet 400 ležajeva, a situaciju ćemo pratiti i u skladu sa stanjem na terenu preduzimati mjere“, kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, ističući da Grad daje punu podršku zdravstvenom sistemu u borbi protiv kovida19.

Stručno operativni tim zasijedaće, prema riječima gradonačelnika Biševca, shodno razvoju situacije.

“Pratimo situaciju kod nas, a očekujemo u narednih par dana i zasijedanje republičkog Kriznog štaba. Još jednom apelujem na sugrađane da prime vakcinu, jer svi zajedno želimo da se vratimo normalnom životu”, kazao je gradonačelnik Biševac.

Gradski štab za vanredne situacije usvojio je prijedlog odluke da sve srednje škole na teritoriji grada Novog Pazara pređu na online nastavu. Prijedlog je upućen Školskoj upravi, saopšteno je danas sa sjednice Štaba.

izvor/foto:Grad Novi Pazar

Povezane vijesti

%d bloggers like this: