19 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

Danas se obilježava 28. godišnjica Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i 15 godina od formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Armija RBiH formirana je 15. aprila 1992. godine i bila je zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene države Republike Bosne i Hercegovine. Armija RBiH bila je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane (TO BiH) i dijela tadašnje Patriotske lige BiH (PL BiH), a brojala je više od dvjesto hiljada vojnika.

Formirana je od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Petnaesti april je jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet. Kasnije su zajedno sa Hrvatskim vijećem obrane (HVO) prerasle u Vojsku Federacije BiH, a potom, nakon 2005. godine, postale dio Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Tekovine Armije RBiH baštini 2. pješadijski (rendžerski) puk OSBiH. Prisutan je u svim dijelovima Bosne i Hercegovine prilikom obilježavanja značajnih datuma Armije RBiH, kroz saradnju sa civilnim strukturama, boračkim asocijacijama, kroz ustupanje resursa i ostalim aktivnostima, čime su postali najvažniji faktor u njegovanju identiteta Armije RBiH.

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić su, povodom Dana Armije RBiH, odali počast i položili cvijeće na mezarju Kovači i na spomen-obilježjima na grobljima Koševo, Sveti Josip i Sveti Marko.

Oni su, između ostaloga, naglasili kako se osnivanjem Armije RBiH i borbom njenih pripadnika koji su branili državu, danas živi u miru, ali i nastavlja sa borbom na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.

Džaferović je uputio čestitku povodom Dana Armije RBiH u kojoj je naveo kako je današnji dan prilika da se sa dužnim poštovanjem prisjetimo svih šehida i poginulih boraca.

“Njihova žrtva ugrađena je u temelje Bosne i Hercegovine i naše slobode, te zato sjećanje na njih nikada neće i ne smije biti izbrisano. Naša obaveza je da na istim principima na kojima je vođena borba za očuvanje Bosne i Hercegovine gradimo i njenu budućnost. Naša vizija je multietnička, demokratska i prosperitetna Bosna i Hercegovina, domovina ravnopravnih naroda i građana, članica Evropske unije i NATO-a”, poručio je Džaferović.

Čestitku svim Bosancima i Hercegovcima uputio je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Kroz svoju borbu za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta, i kroz odbranu od agresije na RBiH, Armija RBiH pokazala je da je jedini historijski nasljednik antifašističke tradicije na ovim prostorima. Tamo gdje je četrdesetih stala jedna generacija antifašista, devedesetih je nastavila druga. Odbranivši domovinu u okvirima granica koje je utemeljilo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH, Armija RBiH, koju su sačinjavali pripadnici svih bosanskohercegovačkih nacionalnosti, ujedno je odbranila ono što je BiH uvijek bila i uvijek će biti, a bila je, jeste i bit će domovina i država svih njenih građana”, poručio je Komšić.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo saopćilo je da zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa, Dan Armije RBiH nije moguće obilježiti kao prethodnih godina.

Zbog mjera koje su na snazi, Ministarstvo nije u mogućnosti organizovati svečanu akademiju, niti upriličiti druge prigodne aktivnosti i događaje, u saradnji sa ostalim kantonima, ministarstvima viših nivoa vlasti i institucijama.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: