26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Srbija

Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije, “podriveni sami temelji vladavine prava u Srbiji”

Prije 23 godine ubijen je novinar, vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin – Slavko Ćuruvija. Pravda je spora, i u ovom slučaju – još uvek nedostižna. Kolege očekuju potvrđivanje prvostepene presude, ali ističu da se u njoj ne navode naručilac i izvršilac ubistva, izvještava N1.

Bio je 11. april 1999. godine, a bombardovanje Savezne republike Jugoslavije još uvijek u toku. Slavko Ćuruvija je ubijen ispred svoje zgrade u Svetogorskoj ulici u centru Beograda. Već pune 23 godine kolege, prijatelji i predstavnici novinarskih udruženja sjećaju se 11. aprila. I čekaju potpunu istinu.

Prva prvostepena presuda je poništena, a u decembru prošle godine donijeta nova koja je sada pred Apelacionim sudom.

Osuđena su četiri pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbjednosti – Radomir Marković i Milan Radonjić na po 30 godina zatvora, Ratko Romić na 20 i Miroslav Кurak, koji je u bekstvu, na 20 godina zatvora.

I na ovu presudu su podnije žalbe. Ali čak i ona ne daje sve odgovore, jer u njoj nije navedeno ko je ubistvo naručio, a kao izvršioc se navodi NN lice.

Likvidaciji je prethodio medijski linč novinara koji je bio kritičan prema tadašnjoj vlasti.

– UNS i NUNS: očekujemo da Apelacioni sud potvrdi presudu za ubistvo Ćuruvije

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) očekuju da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu i ističu da je njeno izricanje čin koji treba da znači kraj nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji. UNS i NUNS traže da se pravdi privede Miroslav Kurak, koji je i dalje nedostupan pravosuđu Srbije.

U decembru prošle godine za ubistvo Slavka Ćuruvije pred prvostepenim sudom su osuđeni Radomir Marković na 30 godina zatvora, Milan Radonjić na 30 godina zatvora, Ratko Romić na 20 i Miroslav Kurak, koji je i dalje u bjekstvu, na 20 godina zatvora.

Predmet je od prošlog mjeseca u Apelacionom sudu, koji, kako navode mediji, čeka izjašnjavanje Tužilaštva za organizovani kriminal da bi zakazao javnu sjednicu.

Slavko Ćuruvija fondacija, takođe je danas u saopštenju pozvala Apelacioni sud da potvrdi prvostepene presude optuženima za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, 1999. godine.

U saopštenju povodom 23. godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije, iz fondacije su ojcenili da su „podriveni sami temelji vladavine prava u Srbiji“ sve dok počinioci tog zločina ne počnu da izdržavaju zatvorske kazne.

Podsjetili su da ni osam godina od kad je podignuta optužnica protiv četvorice bivših pripadnika Resora državne bezbjednosti (RDB), nema pravosnažne sudske presude.

„Svako dalje odugovlačenje u ovom procesu ima poražavajuće posledice na slobodu izražavanja, i predstavlja jasnu poruku svim novinarima koji se i danas suočavaju sa napadima i pritiscima da ne mogu da očekuju adekvatnu zaštitu pravosudnog sistema. Stoga je brzo i pravedno okončanje slučaja Ćuruvija od presudne važnosti ne samo za porodicu Slavka Ćuruvije i medijsku zajednicu u zemlji, već i za čitavo društvo i sve gradjane Srbije“, piše u saopštenju.

 

Izavor: N1, NUNS

Povezane vijesti

%d bloggers like this: