20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Putovanja Sport Turska

Graca na Araratu

Jasmin Jasko Graca, član Planinarsko-speleološkog društva “Zmajevac” iz Sjenica popeo se na Ararat, najviši vrh Turske.

Graca je ovaj vrh i istoumenu “svetu planinu”, za koju se vjeruje da je mjesto na kojoj se nalaze ostaci Nuhove arke, popeo u nedjelju sa ekipom planinara iz Sandžak, Srbije i Hrvatske.

Foto: Zoran Pavlović, fb

Na 5137 metara nadmorske visine, sa Gracom, bili su i planinari iz regiona: Zoran Pavlović, Ivica Đrđević, Mako Raduljesković, Marijana Županović, Marina Avramović, Ćazim Fetahović, Zeness Do i Zeki Guide.

Planina Ararat (tur. Ağrı Dağı), nalazi se na sjeveozapadu Turske, u blizini granice s Jemrenijom. To je najviši planinski vrh u Turskoj, snijegom pokrivena uspavana vulkanska.

Ararat je jedan od vrhova koji predstvlja izazov za planinre i istraživače iz cijelog svijeta jer se vjeruje da se na tom i mjestu nasukala lađa Nuha a.s. poslije potopa.

U gradu Agri u Turskoj je objavljena knjiga pod naslovom “Noina arka, otkriće stoljeća” turskih autora Erkana Kosedaga i Cema Sertesena u kojoj iznose zanimljive podatke i tvrdnje o mogućem mjestu na kojem se nalazi Noina arka.

Iako su naučnici iz cijelog svijeta stoljećima raspravljali o ovoj temi, još uvijek nije s tačnošću utvrđeno gdje se nalazi ova tajanstvena arka.

Naučnici iz cijelog svijeta su provodili brojna istraživanja na području planine Ararat. Tokom posljednjih 100 godina istraživanja su najviše provođena na području poznatijem kao Durupinar. Ostaci na tom području su se pojavili poslije zemljotresa 1949. godine.

Istakao je da se iz ranijih rezultata istraživanja moglo zaključiti da su uzorci s brda pokazali da se radi o materijalu koji je dosta sličan željezu, o čemu su detaljno pisali i u knjizi.

“Naša tvrdnja je da se arka sigurno nalazi na planina Ararat. Ali ipak potrebno je i dalje nastaviti sa istraživanjima na ovom području”, rekao je Kosedag.

Naglasio je da su ostaci stari i do 4.000 godina, otprilike kada se vjeruje da je došlo do općeg potopa nakon koje se, kako tvrdi Kosedag, na tom području nasukala Noina arka.

Izvor: AA, Snews

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: