18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija Turska

Građanima Srbije i Turske omogućeno da državne granice obe zemlje prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sjednici Zaključak kojim je omogućeno građanima Srbije i Turske da državne granice obe zemlje prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

“Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje protokola br. 1 između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o izmjenama i dopunama sporazuma o uzajamnom ukidanju viza, omogućio je građanima ove dvije zemlje da državne granice prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom radi unaprjeđenja i olakšanog kretanja ljudi i prometa roba, što je od posebnog značaja imajući u vidu veoma razvijenu privrednu saradnju Srbije i Turske, kao i izuzetno veliki broj međusobnih turističkih poseta”, saopšteno je nakon sjednice.

– Posao za najbiljih sto diolomaca medicinskih fakulteta

Na sjednici je usvojen Zaključak o saglasnosti da Ministarstvo zdravlja preduzme sve mjere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja najboljih 100 diplomaca medicinskih fakulteta u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji, što je, kako se ocjenjuje, značajan korak ka sprječavanju odlaska mladih ljekara iz zemlje i istovremeno doprinosi daljem razvoju srpske medicine.

“Vlada Republike Srbije na ovaj način podržava najuspešnije studente koji su svojim radom, znanjem i trudom postigli izuzetne naučne i akademske rezultate i omogućava im da nastave usavršavanje u oblastima medicine u okviru državnog sistema zdravstvene zaštite. Istovjetan Zaključak donijet je i u cilju zapošljavanja najboljih 200 diplomaca srednjih medicinskih škola”, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije usvojila je Program rasporeda i korišćenja subvencija za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata u 2022. godini i za te svrhe izdvojila sredstva u iznosu od 8.000.000 dinara, koja se dodeljuju bespovratno i predstavljaju de minimis pomoć. Ta vrsta pomoći izražava se u bruto iznosu, odnosno u iznosu prije odbitka poreza i drugih naknada.

– Za djecu i izbjeglice Ukrajine tri miliona eura

Vlada Republike Srbije donijela je odluku na današnjoj sjednici da uputi novčanu humanitarnu pomoć za djecu i izbeglice u Ukrajini u ukupnom iznosu od tri miliona eura. Za pomoć djeci Ukrajine izdvojena su sredstva u iznosu od 1,5 milion eura, koja će biti uplaćena preko mehanizma Dječji fond Ujedinjenih nacija – UNICEF. Isti iznos predviđen je i za pomoć izbjeglicama iz ove zemlje, koji će biti uplaćen preko mehanizma Visokog komesarijata OUN za izbjeglice – UNHCR.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: