25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kultura Regija Sandžak Turska

“Jedna žena, jedna priča” prezentovana u Novom Pazaru

Na radionici u Novom Pazaru danas je prezentovan projekat i istoimena publikacija “Jedna žena, jedna priča”, sa biografijama iz života 16 istaknutih žena iz Sandžaka i Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Zapadne Trakije (Grčke), javlja Anadolu Agency (AA).

Projekat “Jedna žena jedna priča” podržalo je Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske i Turska agencija za razvoj i saradnju (TIKA) i, kako je poručeno na skupu, biće svjetiljka i vodič za mnoge buduće generacije.

Obraćajući se na skupu predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić je istakla da je bošnjačka i sandžačka žena stub društva i da i danas, kao i mnogo puta kroz historiju, nosi breme nacionalnog i kulturnog progresa.

“Savremena bošnjačka žena je stub porodice i naše zajednice, ali ona je i preduzetnica, profesorica i neko ko inicira promjene u našem društvu. Uspijevala je da dokaže sebi, ali i drugima, da je moguće spojiti tradicionalnu i porodičnu ulogu žene sa ulogom stvaralački orijentisane žene koja je sposobna da očuva naše tradicionalne vrijednosti, ali i unapređuje svaku ustanovu u kojoj se nalazi. Možemo se pohvaliti da je bošnjačka žena proteklih godina bila uspješna gradonačelnica, naučnica, književnica, sportiskinja… Poboljšanjem položaja žena poboljšava se čitavo društvo”, poručila je Curić.

– Projekat realizovan u cilju jačanja i buđenja svijesti žena

Koordinatorka TIKA-e u Srbiji Cagla Gultekin Tosbat je izrazila želju da životne priče uspješnih žena kako u poslovnom tako i u privatnom životu budu inspiracija svima.

“Nadam se da će ove odlučne, izdržljive i vrijedne žene biti uzor i model i da će njihova iskustva i znanje prosvijetliti i vaše puteve”, kazala je Tosbat.

Turski konzul u Novom Pazaru Basar Bosol je, podsjetivši da je priznanje biračkog prava žena bio jedan od prvih principa Republike Turske i njenog osnivača Mustafe Kemala Ataturka, rekao da Turska i njen predsjednik Recep Tayyip Erdogan posebnu pažnju posvećuju statusu žena u društvu.

“Turska je uvijek spremna da vam pruži pomoć na polju poboljšanja vašeg statusa. Unapređenje statusa žena je jedna od glavnih misija naše države, vlade i predsjednika”, istakao je Basar.

Predsjednica Udruženja žena “Hatidža” iz Novog Pazara, Suada Nasufović je u ime organizatora rekla da je ovaj projekta pokrenut i realizovan u cilju jačanja i buđenja svijesti žena o tome koliko su važne u svim segmentima života i o tome koliko mogu da doprinesu cijeloj zajednici.

“Knjiga koju danas predstavljamo biće vodič i svjetiljka za mnoge buduće generacije. Živimo u teškom vremenu kada je postalo neophodno vratiti ispravnu svijest i čvrst karakter kod žena i kod omladine, kako bi osnažili svoju ličnost. Imamo puno uspješnih žena koje treba da su nam primjer i uzor u životu, u vjerskom i svakom smislu”, naglasila je Nasufović.

Hacer Suluoca iz Udruženja za opšti razvoj (ZOR) iz Skoplja je ukazala da je cilj organizovanja ovakvih radionica na Balkanu da se dopre do još žena i predstave glavne junakinje uspješnih priča.

“Cilj nam je podići most među ženama i zemljama Balkana, čineći da svjetlo dana ugledaju priče tih žena i dok ih pričaju da se u diskursu tih tema nađu žene iz regiona, te da ti susreti doprinesu podizanju svijesti, kao i da se podijeli životno iskustvo tih junakinja, da se te priče zapišu, otrgnu od zaborava i skrene pažnja na status žene u društvu”, kazala je Suluoca.

Ona je kao inicijator projekta izrazila očekivanje da će se nakon skupa u Sandžaku ovakve radionice održati i u drugim zemljama te postati tradicionalna manifestacija.

– Žena važan faktor društvene zajednice 

Narodna poslanica za vrijeme bivše Jugoslavije, humanitarka, socijalna radnica koja se bavila zaštitom prava djece, publicistkinja, novinarka i prosvjetna radnica Emine Ademi iz Sjeverne Makedonije jedna je od izabranih uspješnih žena koja je tokom radnog vijeka ostavila profesionalni trag. Svoj radni vijek je kao učiteljica započela još 1953. godine i kako je istakla, nikad nije ustuknula pred životnim izazovima, sve do postavljenog cilja.

“Sa sobom sam zadovoljna. Ni danas ne stojim, život mi je ispunjen radom. Ako žene čine više od polovine zajednice onda razvoj društva i zemlje zavisi od žena i one zbog toga zaslužuje posebno mjesto u društvu. Za napredak i slobodu društva mjesto žene je na poslu. Najbitnije je dokazati mjesto žene i postići svijest o njenom značaju”, kazala je Ademi.

Narodna poslanica Turske demokratske partije Kosova u aktuelnom i prethodnom sazivu kosovskog parlamenta Fidan Rina Jilta iz Prizrena u političkom životu je već 13 godina, zastupa turske žene, ali je prethodno dvije decenije radila kao prosvjetna radnica.

“Uspješnim ženama, djevojkama, mladim majkama, ženama želimo biti primjer. Znamo da žena uljepša sve što dotakne, ali je veoma važno da obrazujemo žene. Ako uspijemo da ovu poruku prenesemo na nove generacije žena, sa svim postignutim dostignućima, onda će to društvo biti uspješno, a žene biti neodvojivi dio tog društva. To je i suštinski cilj ove konferencije”, naglasila je Jilta.

Sevtap Hint iz grada Iskece u Zapadnoj Trakiji (Grčka), građanska aktivistkinja na polju prava žena, smatra da je veoma značajno da žene na Balkanu preko ovakvih projekata pokažu snagu i značaj.

Svoj životni radni vijek je posvetila obrazovanju djevojčica i žena iz socijalno ugroženih porodica i iz tog razloga je izabrana na listi “Jedna žena, jedna priča”. Do sada su, ističe, uspjeli da obrazuju 377 žena i 45 djevojčica.

“Ženska djeca su naša budućnost, osnova novih generacija jer će ih one podizati i zbog toga trebaju biti obrazovane. Nadam se da ćemo ovaj projekat proširiti na ostale balkanske zemlje”, navela je Hint.

Među zaslužnim ženama je i Suada Hodžić iz Novog Pazar, dječija pedagoginja, publicistkinja i autorica nekoliko knjiga. Jedna od najpoznatijih žena u gradu koja se bavi djecom predškolskog i školskog uzrasta, njihovim znanjem i obrazovanjem.

“Ogledalo smo jedni drugima i važnost ovog skupa je što jedni drugima dajemo podršku za neke druge, buduće borbe. Ovdje svi pričamo različitim jezikom, ali se nekako razumijemo. Povezuje nas zajednička ideja, da pošaljemo poruku da je žena važan faktor društvene zajednice. Na polju odgoja, obrazovanja, u svim sferama života, možemo mnogo da postignemo. Samo treba da se podsjetimo na odnos Poslanika Muhammeda prema ženama, nama ne treba bolji model”, poručila je Hodžić.

Izvor: AA

Foto: Medin Halilović-SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: