27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Građanska Vojvodina: Spriječiti ponavljanje zločina, da reaguje i međunarodna zajednica

Na adresu Bošnjačkog nacionalnog vijeća stiglo je saopćenje za javnost Građanske Vojvodine koju čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Centar za interkulturalnu komunikaciju. U reagiranju se povodom slučaja nacionalističkog ispada policajaca u Priboju ocjnejuje da narativi najviših državnih zvaničnika predstavljaju podstrek i za ovakvo morbidno nacionalističko pojanje, ali i za nove zločine koji se njime najavljuju.

– “Građanska Vojvodina:  Spriječiti ponavljanje zločina, da reaguje i međunarodna zajednice

Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje ponašanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u Priboju koji su pevali nacionalističku pesmu pozivajući na ubijanje pripadnika drugih naroda i ponavljanje genocida te iskazuje apsolutnu podršku i solidarnost sa pripadnicima bošnjačke zajednice u Srbiji, koji s pravom osećaju strah za vlastitu sigurnost posle takvih poruka, a posebno zbog izostanka reakcije državnih institucija na iznete pretnje.

Kako se navodi snimak koji se pojavio na društvenim mrežama na kojem su pojedini pripadnici MUP-a na zabavi u Priboju pjevali pjesmu “Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice” ne samo da je alarm za institucije, već i za cijelo društvo, koje će se u odnosu na ovaj gnusni čin odrediti pripada li civilizovanom svijetu ili je prihvatilo fašističku ideologiju.

Apeluje se na građansku javnost da stane u odbranu svojih sunarodnika Bošnjaka, jer od toga, ukazuju, zavisi budućnost ovog društva.

“Ukoliko se prećute otvoreni pozivi na ubijanje pripadnika drugih naroda, a koji dolaze od pripadnika policije, u ovoj zemlji više niko neće biti siguran. Pozivamo i međunarodnu zajednicu da zaštiti pripadnike manjinskih zajednica u Srbiji, pre svega bošnjačke zajednice, kojoj je ovim izneta otvorena pretnja fizičkom likvidacijom. Smatramo da je ta podrška neophodna, jer institucije u Srbiji takve prijetnje dozvoljavaju, a izgleda i odobravaju, sudeći po tome koliko se štiti mural ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu, na koji način se glorifikuju i drugi osuđeni ratni zločinci za koje su naše institucije i politički akteri vlasti širom otvorili vrata”, ističe se u saopštenju.

-U Srbiji užasna dijagnoza društva, već tri decenije njeguje govor mržnje, nacionalistički i militaristički narativ

Upozoravaju građane Srbije da se, kako je navedeno, odupru novom talasu nacionalističkog ludila koji je devedesetih godina prošlog vijeka odnioo stotine hiljada žrtava, a kojeg danas promoviše i sam ministar policije zagovaranjem ideje “srpskog sveta”.

“Uvjereni smo da upravo takvi narativi najviših državnih zvaničnika predstavljaju podstrek i za ovakvo morbidno nacionalističko pojanje, ali i za nove zločine koji se njime najavljuju. Vukovar i Srebrenica, mjesta su najbeskrupuloznijih zločina srpskih vojnih i paravojnih snaga u ratovima devedesetih godina, a pjesma kojom pojedini policajci Srbije poručuju da će se oni ponoviti opasna je prijetnja, ali i užasna dijagnoza društva u Srbiji koje već tri decenije njeguje govor mržnje, nacionalistički i militaristički narativ.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Centar za interkulturalnu komunikaciju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: