30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Halilović: Odlazak naučnika svjetske klase

Univerzitetski profesor i prvi rektor Državnog univrziteta z Novom Pazaru (DUNP) prof. dr Ćemal Dolićanin bio je svjetski priznat naučnik koji je svojim znanjem, višedecenijskim radom i zalaganjem zadužio i Novi Pazar i Republiku Srbiju tako da njegovo naučno i životno djelo treba da se pamti i njeguje, ocjenio je u izjavi za javnost književnik Enes Halilović.

“Profesor Dolićanin je bio jedan od vodećih matematičara savremene evropske nauke o čemu svjedoči činjenica da je bio priznat i objavljivan širom Evrope, a njegovi naučni radovi bili su citirani širom svijeta. Mnogo je uradio za mlade ljude, podržavao je svaki elitizam. Imao je osjećaj za realnost i radovao se svakom uspjehu mladih ljudi u kulturi i u nauci”, rekao je Halilović.

“Od djetinjstva, prof. dr Ćemal Dolićanin se strpljivo i predano probijao kao naučnim dostignućima i postao matematičar međunarodnog renomea. Porodici prof. dr Ćemala Dolićanina izražavam saučešće. Svi koji smo ga poznavali ponosni smo na njegovo životno djelo”, rekao je Enes Halilović.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: