28 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Sjenica

Mujagić: Vučiću dodijeljeno najveće priznanje u znak zahvalnosti za podršku u investicionom ciklusu Sjenice

Predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić izjavio je da su odbornici te opštine donijeli odluku da dodijele priznanje počasnog građanina Sjenice predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću „zbog izuzetne podrške u investicionom ciklusu Sjenice”.

“To je u znak zahvalnosti. Zahvalnost imaju potrebu da izraze oni kojima je učinjeno dobro djelo, a ja sam duboko ubijeđen da kroz ove investicione radove se lakše živi u Sjenici i da to nije samo pitanje kulture i lijepog ponašanja, izraziti zahvalnost već zahvalnost po svojoj vokaciji pretvara haos u red, konfuziju u jasnoću i donosi mir i to je po dubokom mom ubjeđenju ono što Sjenici a i Sandžaku treba. To me je dodatno uvjerilo da smo donijeli ispravnu odluku dodjeljujući najveće priznanje predsjedniku Republike Aleksandru Vučiću“, rekao je Mujagić, objavila je Stranka pravde i pomirenja (SPP) čiji je on funkcioner.

On se u obraćanju medijima osvrnuo na prethodne kritike predsjednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, vezane za dodjelu priznanja počasni građanin Aleksandra Vučiću, navodeći da su izvrijeđane političke partije koje su nosioci vlasti u Sjenici, “na način da smo se prodali za poziciju, da rušimo moralne norme za Bošnjake, da bi bili ravnopravni u Republici Srbiji, da smo spremni i na poniženja samo da smo u vlasti i slično”.

“Ovdje nije pitanje uvreda, ovdje je pitanje obnašanje vlasti na republičkom nivou. Da li uopšte Bošnjaci treba da obnašaju vlast na republičkom nivou ili bolje rečeno na koji način Bošnjaci trebaju da obnašaju vlast ili ko to ima ili nema ekskluzivno pravo da bude u republičkim organima, da legitimno predstavlja ovaj narod”, naveo je Mujagć i podsjetio je da je Stranka demokratske akcije Sandžaka u prethodnom periodu učestvovala u vlasti na republičkom nivou i to upravo u Vladi kada je Aleksandar Vučić bio premijer.

“Suština je u tome da po ovom pitanju trebamo da postignemo konsenzus da nemamo dvostruke aršine u tome kada učestvujemo i ko učestvuje na republičkom nivou, u zavisnosti od toga da li smo na vlasti, da li imamo u datom trenutku politički legitimitet ili nemamo. Zašto neko misli da ima pravo da vrijeđa sve one koji nisu istomišljenici? Ne bih to da komentarišem i neka to bude moj prilog relaksaciji naših međusobnih odnosa, ali zasigurno takvo ponašanje ne doprinosi podizanju nivoa političke kulture, poštovanju različitog mišjenja i postizanju konsenzusa po mnogim važnim pitanjima, otvaranju dijaloga i u krajnjem prosperitetu Sandžaka“, poručio je, između ostalog Mujagić.

Najveće priznaje jedne lokalne samouprave i zlatni ključ predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodijeljeno je na svečanoj sjednici Opštine Sjenica, prošlog ponedjeljka kada je obilježeno i 770. godišnjaica od postojanja Sjenice.

Vučići je ovo 20. jubilarno priznanje počasnog građanina, a prethodno mu je isto priznanje dodjeljeno do Grada Novog Pazara.

Protiv dodjele ovog priznaja bili su zsatupnici opozicione SDA Sandžaka koji su napustili prethodnu redovnu 3. sjednici SO Sjenica.

Pored srpskih partija (SNS, SPS) aktuelnu većinu u Skupštini opštine Sjenici čine Stranka pravde i pomirenja (SPP), Sandžačka demokratska partija (SDP) i grupe građana.

Foto: SPP

Povezane vijesti

%d bloggers like this: