26 Aprila, 2024
Aktuelno Art Kultura Novi Pazar Sandžak

Humanitarna izložba „Umjetnici za Sandžak“ rasprodate za dva dana

U okviru humantarne izložbe „Umjetnici za Sandžak“, u rekordnom roku su od prodaje umjetničkih slika, za potrebe Opšte bolnice Novi Pazar i opština u regiji, prikupljena novčana sredstva.

Novac će biti iskorišćen za suzbijanje epidemije COVID-19. Akcija je sprovedena na inicijativu Kulturnog centra Novi Pazar i Galerije MMC u ovom gradu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz te kulturne ustanove, većinu radova otkupio je anonimni prijatelj iz Turske.

Urednica Galerije MMC Amra Hodžić Jejna je, ističući da je prodajom radova u okviru ove izložbe do sada prikupljeno 866 000 dinara (preko 7,5 hiljada eura) kazala da je izložba, odnosno prodaja umjetničkih radova započela 15. jula i već za dva dana praktično je bila raspodata.

“Odmah po otvaranju prodajne izložbe kupljeno je 17 radova, da bi nas u jednom momentu pozvao anonimni prijatelj iz Turske, koji je otkupio ostatak izložbe. Iako je akcija realizovana u rekordnom roku, nismo želeli da objavljujemo dok novac ne bude na namenskom računu Grada“, kazala je Hodžić Jejna i zahvalila svima koji su u akciji učestvovali i kupovinom nekog umjetničkog djela pokazali spremnost da pomognu u borbi protiv pandemije.

U prodaji su još četiri rada, pristigla naknadno, a kako je istakla Hodžić Jejna svi umjetnici su pokazali ogromnu dozu humanosti.

U humanitarnoj akciji namjenjenoj pomoći oboljelima od COVID-19 učestvovalo je 45 umjetnika sa 49 radova. Najviše je njih iz Novog Pazara, ali i iz Beograda, Tutina, Sjenice, Kraljeva, Raške, Kragujevca i Negotina.

Sredstva od prodatih radova biće upućena za pomoć bolnicama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Novoj Varoši, Priboju i Raški.

Novi Pazar, Sjenicu i Tutin je od početka juna zahvatio val koronavirus u kojem je veliki broj ljudi obolio ili preminuo od ove opake boleasti.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: