19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika

SDA Sandžaka: Formiranje komisije je pokušaj da se skine odgovornost sa glavnih krivaca

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka ocjenila je da je pokušaj formiranja komisije koja bi utvrdila tačan broj preminulih od početka pandemije u Novom Pazaru “pokušaj da se skine odgovornost sa glavnih krivaca za opasnu situaciju”.

SDA Sandžaka je u saopštenju ponovila da traži da se neodložno smijene direktori Opšte bolnice i Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Meho Mahmutović i Šefadil Spahić, kao i Vladin koordinator Opšte bolnice Mirsad Đerlek, zbog, kako je navedeno, dugogodišnjeg urušavanja zdravstvenog sistema u Sandžaku i odgovornosti za drastično povećanu smrtnost građana Sandžaka.

Naglašeno je da građani nemaju povjerenja u direktore Opšte bolnice i Zavoda za javno zdravlje i koordinatora Opšte bolnice u Novom Pazaru i da oni moraju snositi i krivičnu odgovornost.

“SDA Sandžaka traži zvanične pisane izvještaje i njihovo stavljanje na uvid javnosti. To je neophodan preduslov za razgovor na ovu temu. Povećana smrtnost građana Sandžaka i pogoršana zdravstvena situacija zahtijevaju konkretne efikasne mjere zasnovane na naučnim činjenicama”, saopšteno je u četvrtak iz SDA Sandžaka.

Na sastanku koji je u srijedu organizovao gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, u vezi aktuelne zdravstvene situacije i drastično povećane smrtnosti građana Novog Pazara, u ime Stranke demokratske akcije Sandžaka sastanku je prisustvovao generalni sekretar. Ahmedin Škrijelj

On je na sastanku zatražio da Opšta Bolnica i Zavod za javno zdravlje, kao i matična služba Gradske uprave podnesu pisan dnevne i mjesečne izvještaje o broju umrlih i tačnim uzrocima smrti za svakog preminulog počev od 15. marta 2020. godine do danas.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: