18 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Imamović: Skupštini Srbije ponovo predat prijedlog da usvoji Rezolucija o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici

Poslanici poslaničkog kluba Ujedinjena dolina-SDA Sanžaka još jednom su predali Skupštini Srbije prijedlog da se po hitnom postupku usvoji Rezolucija o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović je izjavio da nakon potvrđivanja, odnosno pravnosnažnosti svih presuda Haškog tribunala za genocid nad Bošnjacima, svako dalje negiranje genocida, njegovo veličanje, kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca i zločina, od strane najviših političkih predstavnika srpskog naroda i države Srbije, zapravo predstavlja njegovu najveću kolektivizaciju.

“Od danas je odgovornost na svim političkim predstavnicima srpskog naroda, da se svojim ponašanjem i djelovanjem, opredjele da li je u Hagu presuđeno pojedincima ili čitavom narodu. Nakon jučerašnje pravosnažne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, te prethodnih presuda Radovanu Karadžiću i drugim zločincima, članovima udruženog zločinačkog poduhvata, kojom je potvrđen genocid nad Bošnjacima, stekli su se uslovi da se u Srbiji po hitnom postupku usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici”, istakao je Imamović.

Pojasnio je da ova Rezolucija, između ostalog, predviđa najoštriju osudu genocida u Srebrenici, ali i zabranjivanje njegovog negiranja i veličanja ratnih zločinaca i drugih ratnih zločina.

Kako je navedeno u podnijetom prijedlogu ova Rezolucija takođe predviđa i uvođenje lekcija u obrazovnom sistemu Srbije kojim bi se mlađim generacijama stvorila svijest da se genocid i drugi ratni zločini ne isplate.

“Politika koja je dovela do genocida mora biti adekvatno osuđena na njenom izvoru, a svi rezultati takve politike poništeni, kako bi buduće generacije mogle u miru graditi svoju sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost. Jedino tako se može zaustaviti ponovno stvaranje svijesti da se interesi jednog naroda i jedne države mogu ostvarivati na štetu drugog naroda i druge države”, ocjenio je zastupnik SDA Sandžaka.

Tokom obraćanja u holus srbijanskog parlamenta Imamović je poručio da je priznavanje, osuda i zabrana negiranja genicida prvi korak kojim će Srbija pokazati da li zaista iskreno želi graditi dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom, ali i odnose između srpskog i bošnjačkog naroda.

“Sve češće čujemo i da će to biti uslov za pristupanje EU, jer očigledno je da evropska zajednica ne želi u svojim redovima one koji politički i sistemski negiraju i podržavaju genocid”, zaključio je Imamović u objavi na društvenim mrežama.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: