16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Inicijativa slobodnih građana (ISG) upozorava: Teško stanje u borbi sa koronom, od početka godine skoro 200 umrlih

Inicijativa slobodnih građana (ISG) pozvala je danas novopazarski Gradski štab za vanredne situacije i nadležne republičke zdravstvene organe da što prije donesu mjere i preduzmu korake kojim bi se spriječilo dalje širenje virusa korona u Novom Pazaru i Sandžaku.

“Podsjećamo da je u periodu od 18. do 31. avgustra registrovano 198 novih slučajeva u Novom Pazaru, a da je tokom istog mjeseca, prema zvaničnim podacima, bilo više od 1.000 slučajeva virusa”, navode na početku svog obraćanja.

ISG ističe da je od početka ove godine, u novopazarskoj Opštoj bolnici, borbu sa virusom je izgubilo skoro 200 ljudi, a u poslednjih dvije nedjelje čak 18 pacijenata.

Dodaju da novopazarski i tutinski đaci novu školsku godinu započinju po različitim modelima nastave, što potvrđuje ozbiljnost trenutne situacije.

“Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac su prethodnih dana davali kontradiktorne izjave o stanju u Novom Pazaru i Tutinu, što stvara dodatno nepovjerenje građana u predstavnike vlasti i zvanične institucije”, podsjeća ova organizacija.

Oni napominju da se direktor Opšte bolnice i direktor Zavoda za javno zdravlje uopšte ne oglašavaju povodom nastale situacije, te time kako upozoravaju, dodatno zbunjuju građane u našem regionu.

“Podsjećamo na obavezu transparentnog rada zdravstvenih ustanova odnosno javnog saopštavanja tačnih podataka o broju testiranih, oboljelih, hospitalizovanih i preminulih, kao i tačnih podataka o opremljenosti zdravstvenih ustanova”, navode i dodaju da građani i dalje ne vjeruju zvaničnim informacijama koje se dostavljaju putem medija.

Podsjećajući na prošlogodišnji kolaps novopazarskog zdravstva u borbi sa Covid virusom, ISG je pozvala gradonačelnika Biševca i državnog sekretara Đerleka da ostave po strani, ocjenjuju, dnevno-politička prepucavanja i da se posvijete rješavanju novonastale krize u našem regionu.

Pozvali su Gradski štab za vanredne situacije da što prije održi sjednicu na kojoj bi se, kako predlažu, razmotrila trenutna situacija u pogledu širenja koronavirusa i donijele adekvatne mjere, a ujedno uključi i predstavnike nevladinog sektora radi osiguravanja transparentijeg rada i djelovanja ovog tijela.

“Inicijativa slobodnih građana poziva građane da se pridržavaju mjera i preporuka namenjenih sprečavanju širenja zaraze i da budu oprezni i odgovorni u ostvarivanju kontakata”, apelovali su iz ovog udruženja.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: