20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Institut za evropske poslove: U Srbiji mnoge šanse propuštene

Iako je Srbija, u načelu, bolje mjesto za život nego prije deset godina, mnoge šanse su propuštene, a neke od vrijednosti više su ugrožene, ocjenio je Institut za evropske poslove u povodu deset godina od svog osnivanja.

“Šansa da se pomirimo sa sobom, drugima i posledicama Miloševićeve politike i nacionalističke ideologije još uvek ostaje neiskorišćena. Popis stradalih tokom devedesetih mora se napraviti, a društvo mora razgovoriti o uzrocima i posledicama društvenog devastiranja. Proces evropskih integracija važan je mehanizam u suočavanju sa lošim političkim odlukama, ali pitanja vladavine prava, korupcije, slobode misli, okupljanja i društvenog uređenja izuzetno su ozbiljna i zahtevaju političku zrelost i viziju koja još uvek nedostaje”, ukazuju iz ove organizacije ističući da će se na predstojećim izborima vidjeti i “da li smo potpuno izgubili slobodu izbora, pravo za koje su se naši roditelji izborili 5. oktobra”.

Izražavajući zahvalnost svima na podršci i saradnji, organizacija formirana od šestoro tinejdžera prije deset godina je najavila da anstavlja da prati poštovanje ljudskih i manjinskih prava, javne odgovornosti državnih službenika, politike koje vode regionalnom pomirenju i kako se država bori sa ekstremizmom.

Deseti rođendan Instituta proslavlja. kako se navodi u saopštenju, intimno, u izolaciji, suočavajući se sa istim društvenim izazovima zbog kojih su je osnovali 2010: slaba zaštita ljudskih prava, visoka autoritarnost, manjak političke odgovornosti, loše obrazovanje, ograničena kritička razmišljanja, ugrožene manjinske grupe, nesuočavanje sa prošlošću i bez regionalne saradnje, aktivnog građanstva i sa sporim evroatlantskim reformama.

Institut je do danas imao 10.136 učesnika treninga, seminara, debata i konferencija u svim dijelovima Srbije, u delovima Regiona i Evrope starosti od 10 do 90 godina. Objavili su 37 istraživanja, analiza i publikacija o odnosima Srbije i EU, SAD, Rusije i NATO, ljudskim pravima i o Kosovu. Kako se navodi u popisu aktivnosti, obišli su više od 100 gradova u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Njemačkoj i Holandiji. Doprinjeli su dijalogu o integracijama Srbije u EU i NATO, rješavanju pitanja Kosova i regionalnom pomirenju, dali su skroman doprinos boljem razumevanju ljudskih i manjinskih prava, odgovornosti političara, regionalnog pomirenja i borbe protiv ekstremizma.

“U više od 50 projekata u četiri programa, rezultati našeg rada kao i zagovaranje integracije Srbije u evroatlantske strukture objavljeno je u više od 500 medijskih članaka i priloga. Rasli smo! Od jednog donatora i prvog zaposlenog do desetine donatora, 17 kolega i koleginica i 15 stažista koji su prošli kroz Institut i više od 300 saradnika, predavača, govornika i radioničara! Verujemo da smo, na mikro nivou, doprineli da Srbija bude bolje mesto za život, gde su evropske vrednosti: ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, vladavina prava, ljudska prava, mir, blagostanje i borba protiv socijalne isključenosti i diskriminacije na boljem stupnju razumevanja nego što su bile pre”, navedeno je iz Instituta za evropske poslove.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: