26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Irfan Ugljanin u Beogradu govorio o navodnim malverzacijama u Novom Pazaru (VIDEO)

Predsjednik Pazarskog gradjanskog pokreta (PGP), Irfan Ugljanin je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru rekao da je“svoj život i svoju bezbjednost žrtvovao” u cilju razokrivanja koruptivnih radnji od strane vlasti u Novom Pazaru .

On je iznio niz optužbi na račun organa lokalne samouprave i funkcionera javnih preduzeća i ustanova u Novom Pazaru, te ponovio tvrdnju da je pronevjereno više od 60 miliona eura.

Ugljanin je medijima rekao da je svoj rad najviše bazirao na istragama korupcije u prethodnih 12 godina, koliko okosnicu vlasti u najvećem sandžačkom gradu čini Sandžačka demokratska partija (SDP).

“Angažovali smo revizore i pravne savjetnike koji su nam pružili svoju pomoć, a već uveliko rade na razotkrivanju malverzacijama oko privatizacije preduzeća ‘Raška’, gdje sumnjamo da je učinjena velika pljačka radnika i samog grada, te su podnijete i odgovarajuće tužbe”, rekao je na početku svog obraćanja.

Predsjednik PGP-a se osvrnuo i na, kako je naglasio, sumnjive radnje u izboru novog direktora predškolske ustanove “Mladost”, koja, po njegovom riječima, ne ispunjava uslove za postavljenje.

Irfan Ugljanin, foto: MC Beograd

Pored toga, on je dodao da su i velike malverzacije učinjene u fudbalskom klubu “Novi Pazar”, te da je akcenat advokatskog tima podređen težnjama da se radsvijetle sve okolnosti oko novca i angažovanja u ovom klubu, pa je shodno tome i podnijeto nekoliko krivičnih prijava.

-Opšta bolnica u Novom Pazaru također u fokusu

Na konferenciji se obratio i Dragiša Zekić iz Beograda, član Pazarskog pokreta, koji je podvukao da je sav trud PGP-a podređen dobrobiti naroda na ovim prostorima.

Dragiša Zekić, foto: MC Beograd

Zekić je izjavio da je pored pomenutih afera Opšta bolnica u Novom Pazaru također u fokusu njihovog rada, kao i da postoji i tonski i video zapisi koji dokazuju “da su građani bili obmanuti da je bolnica bila opremljena za vrijeme najjačeg talasa Covida u junu i julu”.

“Oni praktično nisu imali ništa. Ljudi su umirali na hodnicima, nije bilo obeleženih zona, trudnice pomešane sa covid pacijentima,  jedan opšti haos”, rekao je Zekić i dodao da je bolnica bila u totalnom kolapsu sa nedostatkom ljudstva, materijala i osnovih medicinskih aparata.

Kako je podsjetio Zekić, on je odmah nakon evidentno velike smrtnosti poslao preko 70 pitanja menadžmentu bolnice, ali da nadlježni u novopazarskoj bolnici nisu odgovorili na njih.

“Posebno zabrinjiva što se krio broj smrtnih slučajeva proletos i što je na čelu bolnice isti menadžment koji je bio i tada. Oni trebaju biti smenjeni”, podvukao je Zekić.

Iz PGP-a su najavili da će u svom daljem radu intenzivirati svoje aktivnosti u cilju stavljanja javnosti na uvid, kako su naglasili, svih sumnjivih radnji u Novom Pazaru.

Podsjećamo da je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac negirao sve ranije navode i optužbe koje je Irfan Ugljanin iznio u javnosti.

Foto:Medija centar Beograd

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: