Aktuelno Društvo Ekonomija Novi Pazar

ISG: Uznemirujući podaci, Grad Novi Pazar dužan blizu 4,5 miliona eura

Inicijativa slobodnih građana (ISG) je, pozivajući se na zvanične informacije, saopštila da ukupan dug Grada Novog Pazara iznosi 527.474.235 dinara što je ekvivalentno 4.496.796 eura.

Kako se navodi tokom protekle decenije, primjetan je značajan iznos sredstava koji se izdvaja iz gradskog budžeta Novog Pazara isključivo za otplatu kamata.

Tačnije, iz Budžeta grada je preusmjereno 133.193.688 dinara , odnosno 1.135.496 eura, samo na pokrivanje kamatnih troškova. Ovo znači da je prosjječno 113.550 eura godišnje potrošeno isključivo na kamate tokom posljednjih 10 godina, tačnije od 2013. do 2022.

“Ovi uznemirujući podaci izazivaju zabrinutost za budućnost grada Novog Pazara. Uzimajući u obzir čak i obimnu prodaju gradskog zemljišta u Novom Pazaru, kontinuirano zaduživanje putem kreditiranja i uporno plaćanje visokih kamata iz godine u godinu, dodatno pojačava našu brigu u vezi s tim kako će ovakva praksa uticati na nadolazeće generacije i ostaviti eventualne dugove i izazove našoj djeci”, ocjenjuju iz ISG, ankon što su jaosti predočili informacije koje su povezane sa kreditima i kamatama koje grad Novi Pazar plaća, a na osnovu zahtev za dobijanje informacija od javnog značaja dostavljen nedavno Gradskoj upravi Novog Pazara.

Na osnovu informacija iz Odjeljenja za finansije Gradske uprave Novog Pazara najveće zaduženje kod domaćih poslovnih banaka bilo je 2016. godine i iznosilo je preko 245 miliona dinara ili više od dva miliona eura. Tokom 2019., 2020. i 2022. godine Grad Novi Pazar se zaduživao po 180 miliona dinara.

“Molimo Gradsku upravu da istraži alternative i pronađe nove pristupe kako bi smanjila ove troškove. Cilj je da se sredstva usmjere na suštinske potrebe umj esto na bespotrebno plaćanje kamata, te da grad ne bude dodatno opterećen zaduživanjem”, poručuju iz Inicijative slobodnih građana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: