Aktuelno Društvo Srbija

Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) od petka, 8. maja otvara džamije

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) donio je danas odluku o otvaranju džamija, počevši od džume namaza u petak 08. maja.

“Imajući u vidu da prethodne mjere označavaju da je rizik od širenja bolesti smanjen i da se život vraća u normalne tokove, Mešihat donosi odluku o otvaranju džamija za vršenje vjerskih obreda u njima, prije svega obaveznih pet dnevnih namaza, džume i osam rekata teravije, uz poštovanje svih mjera nadležnih organa”, objavljeno je na sajtu te islamske zajednice.

Apeluje se na sve vjernike i vjernice, posebno starije od 65 godina i one koji imaju bilo kakve zdravstvene probleme da se, u cilju zaštite svog zdravlja i zdravlja drugih, do daljnjeg uzdrže dolaska u džamije, te da dnevne namaze, kao i do sada, obavljaju u svojim kućama.

Tom odlukom se, kako se navodi, nalaže imamima i džematskim odborima da na džamijskom ulazu obezbijede sredstva za dezinfekciju obuće (spužva sa hlorom) i ruku, koja će biti dostupna svim džematlijama.

– Svaki vjernik da nosi masku i ponese sedžadu

Propisuje se, u cilju održavanja džamijske higijene, obavezno uzimanje abdesta kod kuće, nošenje sedžade za svakog džematliju, te zabrana korištenja džamijskih abdesthana i toaleta.

Propisuje se, u skladu sa preporukama nadležnih organa, nošenje zaštitne maske, fizička distanca među klanjačima, izbjegavanje rukovanja, kao i upotreba džamijskih tespiha.

Nalaže se svim imamima, posebno džumanskim hatibima, da vremensko trajanje obavljanja namaza i hutbe maksimalno skrate, te da se izbjegavaju predavanja i dersovi prije i nakon namaza kako bi zadržavanje u džamiji bilo što kraće. U tom cilju, do daljnjeg, učenje zajedničke dove kod džume namaza će biti nakon džumanskog farza.

Nalaže se imamima i džematskim odborima da ne dozvole bespotrebno zadržavanje u džamijama nakon namaza, te da prostorije u kojima se obavljaju obredi redovno dodatno čiste, dezinfikuju i provjetravaju.

Zabranjuje se dolazak u džamiju osobama sa respiratornim infekcijama, koje imaju povišenu temperaturu, kašalj, curenje iz nosa i slično, kao i svim rizičnim grupama.

Takođe, prema toj odluci koju je poptisao predsjendik Mešihata Mevlud ef. Dudić, zabranjuje se dovođenje maloljetne djece u džamije u cilju zaštite njihovog zdravlja i oslobađanja džamijskog prostora za klanjače obveznike.

Do daljnjeg ostaje na snazi odluka o izbjegavanju održavanja masovnih vjerskih skupova: mevluda, vjenčanja, mektebske nastave u džamijama, kao i učenje zajedničkih mukabela tokom Ramazana, organiziranje kolektivnih iftara, obavljanje teravije sa hatmom i noćnog namaza.

Islamska zajednica u Srbiji je pozvala vjernike da nastave sa održavanjem visokog stepena higijene, što podrazumijeva redovno pranje ruku, uzimanje abdesta, kupanje i provjetravanje životnog prostora, te korištenje sredstava za dezinfekciju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: