20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Istina o zagađenju vazduha u Novom Pazaru: I naša pluća izgledaju ovako?

Početkom ove godine u centru Novog Pazara postavljen je bilbord sa pamučnim plućima kako bi se pokazalo koliko je zagađen vazduh.

Bijela pluća od pamuka su nakon ovog perioda postalo tamno siva

Ovako su “pamučna pluća” izgledala 4. januara ove godine

Akciju postavljanja bilborda realizovali su Inicijativa “Kreni promeni” i Inicijativa slobodnih građana (ISG) sa ciljem ukazivanja na problem zagađenosti vazduha u ovom gradu ali i čitavoj Srbiji.

Prema današnjim podacima Agencije za zaštitu životne sredine Novi Pazar je i danas imao “zagađen zazduh” suspedovanim česticama (PM 2.5).

Zaključno sa 6. februarom, dakle za 37 dana od početka godine, vazduh u Novom Pazaru i Valjevu je već po 35 dana bio prekomerno zagađen mikroskopskom prašinom tipa PM10, pokazuju podaci sa državnih mjernih stanica koje prenosi aplikacija xEco vazduh. Toliko puta je premašena srednja dnevna vrednost od 50 mikrograma po kubnom metru, čime je dostignuto ograničenje propisano Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

U situaciji kada je vazduh “zagađen” zdravstvene tegobe se mogu javiti u cijeloj populaciji, s tim što se kod osjetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Osetljive grupe spadaju stari, djeca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Preporuke za ponašanje stanovništva su izbjegavanje  naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini, te preusmjeriti obavljanje aktivnosti u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji: Skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti. Praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: