27 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Izbori za BNV: Rezultati poznati, ko će sa kim?

Liste “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić” i “Stranka pravde i pomirenja – Misala Pramenković” proglasile su sinoć pobjedu nakon izbora za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), dok je iz liste “Bošnjačko jedinstvo – Dr. Sulejman Ugljanin” koju podržava Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, saopšteno da BNV predato u ruke Vučiću.

Prema poslednjim izvještajima izbornih štabova, SDP i SPP su osvojili po 12 mandata, SDA Sandžaka 10 i listu koju predvodi Admir Muratović 1 mandat. Bivši predsjednik BNV-a Esad Džudžo osvojio zanemarljiv broj glasova i neće imati predstavniku u ovoj insitituciji.

Prema broju glasova navodi se da je listi SDP-a koju predvodi Husein Memić povjerenje poklonilo oko 15.700 birača, kandidatima izborne liste na čelu sa Misalom Pramenković (SPP) preko 14.900 glasova, dok je listi “Bošnjačko jedinstvo-Dr Sulejman Ugljanin” pripalo 12.800 glasova. Savezu za Sandžak i dobre Bošnjane 1.600 birača je dalo svoj glas.

I Lista bliska Usami Zukorliću i lista čiji je idejni tvorac Rasim Ljajić su sinoć proglasile pobjedu, a njihove pristalice su u Novom Pazaru slavile ispred stranačkih prostorija.

Ove izbore je obilježila veoma mala izlaznost, oko 36 posto izašlih,a lista Huseina Memića osvojila je ukupno oko 15 hiljada glasova, druga po osvojenih glasovima je lista Misale Pramenković sa skoro 15 hiljada, dok je na trećem mjestu lista koju je predvodio Fuad Baćićanin sa nešto manje od 13 hiljada glasova.

Za sada nema zvaničnih rezultata, a sve tri strane su najavile da će nakon objavljivanja konačnih rezultata upoznati javnost o daljim koracima oko formiranja novog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: