20 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Novi Pazar Politika Sandžak Srbija

Ministri najavili otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković nakon današnjeg susreta u Beogradu najavili su otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru.

Kako je saopšteno iz srbijanskog ministarstva vanjskih polsova nakon održanog sastanka, ministri Dačić i Turković istakli su da su saglasni da u regionu treba da postoji zajednički dogovor o otvaranju granica kako bi građani znali na koji način mogu da putuju.

Dačić je rekao da je posjeta ministrice iz BiH prva zvanična posjeta Srbiji nakon relaksacije mjera koje su donijete usljed korona virusa, navodeći da se sada aktivnosti nastavljaju i da će se on već sutra u Nišu sastati sa ministrom spoljnih poslova Sjeverne Makedonije, da će ići u posjetu Italiji i Grčkoj, te da Srbiju treba da poseti i Sergej Lavrov.

On je rekao da se nada da će mandat Vijeća ministara u BiH biti obilježen razvojem odnosa dvije zemlje i dodao da su dogovoreni redovni sastanci na visokom nivou.

Dačić je apelovao na sve zemlje regiona da imaju isti pristup temi otvaranja granica, podsjetivši da je Srbija donijela odluku da otvori svoje granice i bez testova i mera izolacije.

Zahvalio je BiH jer je donijela takvu odluku, te dodao da nema napretka sa Crnom Gorom, a još se ne zna način na koji može da se putuje u Hrvatsku.

„Sa Severnom Makedonijom to pitanje će biti razmotreno sutra, a danas ću obaviti razgovore sa ministrom spoljnih poslova Rumunije”, naveo je Dačić i poručio da Srbija pridaje veliku važnost odnosima sa BiH, da želi da ih razvija, da je zainteresovana za posjete na svim nivoima, kao i da podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“Srbija je suštinski zaintresovana za stabilnost u celom regionu uključujući i bezbednost u BiH. Želimo dobrosusedske odnose”, poručio je šef srbijanske diplomatije i dodao da je BiH važan ekonomski partner Srbije sa robnom razmenom od oko dvije milijarde evra.

Dačić je rekao da želi praktično da rješava sva, pa i otvorena pitanja sa BiH, kao što su nestala lica, granične linije, stara devizna štednja.

Ministrica Turković je zahvalila Dačiću na pozivu i ocjenila da je to dobar početak saradnje, a pozdravila je i njegov otvoren pristup.

“Mi imamo dobrosusjedske odnose i do sada, i to treba dalje njegovati”, rekla je Turković.

– Prvo diplomatsko predstaništvo u Sandžaku

Pomenula je i da je jedna od gorućih tema za BiH otvaranje konzulata u Novom Pazaru uz podsjećanje da Srbija ima konzulate u Mostaru, Banjaluci, Drvaru.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, foto: mfa.gov.rs

“Naš dogovor je da u svetlu dobrosusjedskih odnosa rješavamo sva otvorena pitanja, da dajemo podršku jedni drugima, posebno kada je riječ o članstvu u međunarodnim organizacijama. Voljeli bismo više regionalne saradnje i stavova poput onih šta je sve građanima potrebno kada putuju a dne bi bili zbunjeni”, rekla je ona.

Podsjećamo da je predsjedništvo BiH donijelo 19. juna 2019. godine odluku o pokretanju postupka za otvaranje generalnih konzulata BiH u Novom Pazaru i u Rijeci.

Kako je tada saopšteno iz Predsjedništva BiH donesena je odluka o pokretanju postupka za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu, sa sjedištem u Novom Pazaru i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru bio bi prvo diplomatsko predstavništvo jedne zemlje u najvećem sandžačkom gradu i u Srbiji.

Otvaranje svog konzulata najavila je još 2016. godine Republika Turska, a to je tokom posjete Srbiji potvrdio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Foto: mfa.gov.rs

Povezane vijesti

%d bloggers like this: