25 Aprila, 2024
Aktuelno Kolumna Politika

“Jahja stil” uvlačenja

Nakon smrti lidera Stranke pravde i pomirenja (SPP), Mumaera Zukorlića, mnogi članovi ove stranke izgubili su svaki balans sa duhovnim vrijednostima, ali i političku strategiju kad je u pitanju dodvoravanje republičkoj vlasti.

Nema sumnje da je Zukorlić bio znatno otmeniji u dokazivanju svoje lojalnosti Beogradu, da je znao šta se govori za lokalne medije, a šta za beogradsku javnost. Javnost se sjeća da je verbalno, u svojim nastupima, branio aktuelnu vlast od kriminala i kriminalaca poručivši vlastodršcima da treba da se paze “ili ćete vi njih, ili će oni vas”. Takav zabrinuti odnos za vlastodršce i lojalan odnos prema režimu zasigurno je imao efekta, njegova supruga je dobila mjesto u Ministarstvu prosvjete, a sin u Republičkoj izbornoj komisiji.

Taj stil uvlačenja, pod sloganom samo pravo(a još dublje), pokušali su da nastave i nasljednici, ali doduše sa dosta manje stila i dosta više omalovažavanja sopstvenog naroda.

Nedavno je ispred stranke SPP, Rejhan Kurtović pokušao da omalovaži proteste u Novom Pazaru omalovaživši time i osnovne zahtjeve protesta: da se rasvijetle slučajevi ubistva i da se dođe do pravde za porodice Bakan, Skarep i Mavrić. Čak je išao dotle da je ubistva nazvao “tamo neka nerazjašnjena ubistva”, što je, vidjeli smo, pogodilo roditelje ove stradale djece.

Ipak pobjednik poltronskog odnosa i dodvoravanja režimu je, prema mnogim kritičarima na društvenim mrežama, Jahja Fehratović koji reče da o Srebrenici treba da govore srpski sudovi, ne rekavši pritom šta su rekli međunarodni sudovi za ratne zločine.

Na kraju kao samoprozvani predstavnik Bošnjaka izjavljuje da su “sva prava manjina u Srbiji na najboljem nivou”.

Narod se pita ima li kraja uvlačenju?! Da li bi njegova deviza zapravo trebalo da bude “Samo pravo i duboko”, pitaju se slobodni intelektualci Novog Pazara i Sandžaka.

Izvor. https://www.sandzakdanas.rs/ima-li-kraja-jahjinom-uvlacenju-sns-u/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: