25 Aprila, 2024
Zanimljivosti Zdravlje Život

Jedi med budi zdrav!

Osnovni proizvod medonisnih pčela je med. On je jedan od najtraženijih, najljekovitijih i najhranljivih prirodnih proizvoda na svijetu.

Foto: fb/Pčelarstvo Novalić Sebečevo

Nisu sve pčele medonosne, jer nije svaka pčela u pčelinjem društvu zadužene za proizvodnju meda. Put od pčele do meda je veoma dug i zbog njihovog truda i rada pčele zaslužuju veliko poštovanje i posebnu brigu. Da bi napravila jedan kilogram meda pčela mora da napravi 150 hiljada letova i isto toliko da se vrati do košnice, znači 300 hiljada letova. Ona mora da obiđe 12 miliona cvjetova bogatih polenom i nektatovim sokom. Nektar koji pčela unese u košnicu predaje drugim pčelama koje pomažu da se pčela sakupljača oslobodi nektara i donesenog tereta.

Foto: fb/Pčelarstvo Novalić Sebečevo

Pčela u svom želucu, u kojem počinje prerada meda, dodaje nektaru različite enzime i obogaćuje ga, započinje hemijske procese u kojima se oslobađaju ljekoviti sastojci i yako počinje da stvara med. Tako izlučena masa iz pčelinjeg želuca ostavlja u saće, poklapa i prepušta hemijskim reakcijama zahvaljujući čemu se dobija med. Ovo je jedan veoma komleksan i ozbiljan proces vrijedan divljenja.

Foto: fb/Pčelarstvo Novalić Sebečevo

Pri proizvodnji, pčele medu dodaju razna baktericidna svojstva, dodaju mu vitamine, minerale, kiseline, oligoelemente i tako stvaraju najsavršeniju hranu za sebe i svoje mlade. Na čovjeku je ako želi da iskoristi sve blagodati ovog vrlo korisnog i značajnog proizvoda.

– Svojstva i vrste meda

Med sastoji veoma korisne materije neophodne za čovjekov organizam. Pored fruktoze, saharoze, glukoze, vode i vitamina, med sadrži minerale i oligoelemente (gvožđe, bakar, selen, cink). Ovaj spektar vitamina savršeno je izbalansiran, ničega nema ni previše ni premalo. Boja meda zavisi od boje biljaka koje pčela skuplja, tako da može biti svijetlo źute sve do tamno braon.

Kvalitet meda zavisi od njegove nutritivne vrijednosti. Neki med se kristalizuje a neki ne, to zavisi od sadržaja glukoze. Na temperaturi do 40 stepeni celzijusa medu ne škodi, a iznad 40 stepeni može znatno uticati na kvalitet meda. Med kad konzumiramo treba ga polahko istapati u ustima i slivati niz grlo. Preporučene doze za odrasle je 100 grama dnevno, a za djecu 50 grama.

Foto: fb/Pčelarstvo Novalić Sebečevo

Pored meda pčelinji proizvodi su matičmi mleč, propolis i polen.

– Med i zdravlje

Naučna disciolina koja predstavlja primjenu meda i drugih pčelinjih proizvoda u tetapijske i preventivne svrhe naziva se apiterapija.

Suština apiterapije je upotreba pčelinjih proizvoda i tako se spremamo za pojavu bakterija i preventivno liječenje. Pored toga što sprečavamo infekcije, čuvamo zube i kosti, spušta holesterol, poboljšava varenje, stvara energiju, med znatno jača imunitet, obnavlja tkivo, kosu i nokte, čisti krvne sudove, med ima antibakterijsko, antiseptično i antimikularno dejstvo, naročito se preporučuje protiv stresa, a koristi se i za dijetu. Med se može koristiti i pomiješan sa drugim namirnicam i veoma efikasno djeluje (đumbir, limun, cimet).

Foto: fb/Pčelarstvo Novalić Sebečevo

Pčele ono što sakupe u prirodi uspješno naprave savršenu hranu i lijek za čovjeka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: