20 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

General Armije BiH Sakib Mahmuljin nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora

General Sakib Mahmuljin, komandant Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine, danas je prvostepeno osuđen na deset godina zatvora za zločine počinjene na području Vozuće i Zavidovića.

Vijeća Suda Bosne i Hercegovine kojim je predsjedavao sudija Zoran Božić je u obrazloženju presude navelo da je Mahmuljin propustio da kao nadređeni spriječi odred El Mudžahid u izvršenju ratnih zločina nad zarobljenicima i civilima.

Mahmuljin je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda El Mudžahid na području Vozuće i Zavidovića.

Kako je navedeno u optužnici, pripadnici Odreda su u periodu od jula do septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske RS-a.

Ovom presudom Mahmuljin je, kako je kazao predsjedavajući Vijeća Zoran Božić, osuđen za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na kaznu zatvora od jedne godine, za zločin protiv ratnih zarobljenika na dvije godine i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i bolesnika na osam godina, te mu je izrečena jedinstvena kazna od deset godina zatvora.

“On je u svojstu komandanta propustio da spriječi činjenje nečovječnih djela”, kazao je predsjedavajući Vijeća Zoran Božić, prenosi portal faktor.ba.

Suđenje Mahmuljinu počelo je u martu 2016. godine. Prema optužnici, pripadnici Odreda su od jula do septembra 1995. ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS). Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Optuženi Sakib Mahmuljin izjasnio se da nije kriv za krivična djela: ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 23. marta 2016. godine.

Sakib Mahmuljin je rođen 13.10.1951.godine u Kozarcu. Bivši je general Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tokom rata bio je zapovjednik 3.korpusa, pod njegovom komandom su bile i vojne formacije El mudžahid. Bio je ključan čovjek u akciji Uragan 95′, u kojoj je oslobođena Vozuća.

Nakon rata obnašao je funkciju zamjenika ministra odbrane FBiH, te bio visoki dužnosnik SDA.

Izvor: faktor.ba

Povezane vijesti

%d bloggers like this: