26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija

Jedinstvo Bošnjaka Sjeverne Makedonije: “Bitno je biti Bošnjak, Bošnjakinja”

Više organizacija i istaknutih Bošnjaka Sjeverne Makedine je povodom predstojećeg popisat stanovništva u toj zemlji formiralo “Koordinaciono tijelo Bošnjaka za popis stanovništva 2021. godine” sa jedinstvenim ciljem da, kako je saopšteno, “Bošnjaci u Republici Sjevernoj Makedoniji spremno dočekaju popis i bit će pozitivan faktor u njegovom uspješnom sprovođenju”.

Nevladine organizacije “Šadrvan”, “Lilium Bosniakum”, “Divanhana”, “Edu-Nisa”, “Divan”, “Forum Bošnjaka”, “Bošnjačka kulturna zajednica” i “Ljiljan”, kao i poslanik Zećir Ramčilović, kolumnista i politički analitičar Dželal Hodžić (trenutni zamjenik direktora AOPZ), u ovoj inicijativi stoje ravnopravno u korist Bošnjaka Republike Sjeverne Makedonije.

“Bošnjačka zajednica u potpunosti podržava sprovođenje popisa stanovništva u koji će biti uključena svim svojim resursima. Cilj nam je da svi pripadnici bošnjačke zajednice u našoj zemlji budu u potpunosti obuhvaćeni popisom stanovništva i da se slobodno izraze onako kako se osjećaju: Bošnjak, Bošnjakinja i maternji jezik imenuju kako mu je standardni naziv bosanski jezik”, navodi Koordinaciono tijelo Bošnjaka za popis stanovništva 2021. i poručuje da će organizirati kampanju u svim urbanim i ruralnim mjestima u kojima žive Bošnjaci, poštujući sve protokole predviđene za zaštitu od pandemije.

Glavni slogan kampanje je “Bitno je biti Bošnjak, Bošnjakinja”.

Najavilisnu da će organizovati sastanke sa Bošnjacima u Skoplju, Čairu, Butelju, Velesu, Petrovcu, Dolnenima, Saraju, Studeničanima, Gradskom, Strugu, Tetovu i drugim opštinama i naseljinim mjestima, dijelit će promotivni materijal u cilju kampanje, bit će prisutni u medijima i društvenim mrežama, pozvat će ostale bošnjačke intelektualce iz Makedonije, kao i iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Crne Gore, Srbije,Kosova i dijaspore da budu dio inicijative.

U kampanju će se uključiti utjecajni umjetnici, sportisti, pisci, političari i druge javne ličnosti.
U poruci povodom najavjene kampanje ukazuju da je popis veoma važan za bošnjačku zajednicu, važniji od svih izbora do sada.

“Zbog toga je ova kampanja za nas veća od svih stranačkih ili ličnih interesa bilo kojeg subjekta ili pojedinca. Iskreno pozivamo sve da nam se pridruže u ovoj kampanji. Pozivamo sve političare, intelektualce, umjetnike, sportiste, pozivamo svakog Bošnjaka i Bošnjakinju pojedinačno, da ostave po strani sve razlike i doprinesu našoj zajednici da uspješno iskoristi popis. Uspjeh kampanje podijelit ćemo zajedno.Potreban nam je uspješan popis, trebaju nam relevantni rezultati na kojima ćemo sutra graditi politike za bolji status Bošnjaka i Bošnjakinja u Republici Sjevernoj Makedoniji, kao i politike za napredak cijele zemlje. Očekujemo da nam se pridružite, jer smo zajedno jači”, navodi se u proglasu koji su potpisali ispred Lilium Bosniakum koordinator Adelaid Karišik, politički analitičar (zamjenik-direktor (AOPZ) Dželal Hodžić, ), poslanik u makedonskom parlamentu Zećir Ramčilović, aktivista Mersiha Smailović, Аlmira Papić ispred NVO Šadrvan, Еnes Šemsović u ime Foruma Bošnjaka, Safeta Cucak ispred NVO Divan, Džemil Bektović u ime Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ), Izeta Babačić iz NVO Divanhana, Selma Rizvanović-Mandal u ime NVO Edu-Nisa, Erhan Mahmutović ispred Ljiljana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: