Aktuelno Društvo Srbija Život

Jednokratna isplata penzionerima od 4.000 dinara počinje danas

Srbijanski ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u petak početi isplata cijele martovske penzije koja će biti uvećana za jednokratnu pomoć u iznosu od 4.000 dinara.

“Doneta je odluka da martovska penzija neće biti isplaćivana u dva dela, već ođednom i to zajedno sa obećanom pomoći“, rekao je Mali, saopštilo je  ministarstvo.

Mali je naveo i da je u vanrednim okolnostima republički budžet dobio novu ulogu.

Ministar je podsjetio da su obezbijeđeni i svi birokratski uslovi da penzije na kućne adrese stignu na vrijeme.

Kako je dodao, oni koji penzionerske čekove primaju preko tekućih računa, penzije će dobiti sjutra, kada počinje i isplata na kućne adrese koja će trajati nekoliko narednih dana.

„Pored pozivanja banke telefonom i traženja da vam se penzija donese na kućnu adresu, postoji i mogućnost da putem ovlašćenja omogućite nekom da podigne vašu penziju. On će to uraditi u vaše ime i za vaš račun, uz posedovanje svoje i vaše lične karte. To ovlašćenje može biti napisano u slobodnoj formi i nije potrebna bilo kakva overa kod notara“, pojasnio je ministar.

Penzije su, kako je podsjetio, početkom ove godine uvećane za 5,4 odsto, a prethodno su penzioneri u novembru prošle godine dobili jednokratni iznos od po 5.000 dinara, da bi nova  pomoć bila isplaćena u prvoj polovini ove godine.

Naglasio je da je Srbija „finansijski stabilna i ekonomski snažna zemlja, čak i u uslovima pandemije“.

Prema njegovim riječima, ono što Srbija čini, ne radi mimo svijeta, već to rade i druge države, kako bi sačuvala stanovništvo i podržala domaću privredu.

“Ako i bude povećanih troškova, deficita ili javnog duga, to neće biti u tom obimu da ugrozi fiskalnu stabilnost zemlje. Srbija ima zdrave finansije i one su u stanju da taj teret izdrže“, poručio je Mali.

Izvor: Danas

Povezane vijesti

%d bloggers like this: