24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Zdravlje

Privremena Kovid bolnica u Novom Pazaru primila prve pacijente

“Pacijenti koji su bili na liječenju u Beogradu smješteni su Kovid bolnicu u Novom Pazaru. Oni se dobro osjećaju, o njima će brinuti ljekarske ekipe i medicinsko osoblje”, objavila je danas gradska uprava Novog Pazara.

Rukovodioca privremene bolnice dr Faruka Pašovića izjavio je da je prostor u Medicinskoj školi potpuno spremna za prijem pacijenata zaraženih virusom sa lakšom kliničkom slikom i da su sve preporuke i standardi Ministarstva zdravlja ispoštovani.

“Specifičnost ove bolnice su takozvane tri zone.Zelena zona je potpuno čista i bezbedna zona. U crvenoj će se nalaziti pacijenti, i strogo ćemo voditi računa da ne dođe do ukrštanja prljavih i čistih puteva. Žuta zona je prelazna, tampon zona. Na taj način čuvamo medicinsko osoblje. U bolnici će raditi 6 lekara i 12 medicinskih sestara i tehničara, raspoređenih po smenama tako da pacijenti 24 sata budu pod stručnim nadzorom. Ovo je zapravo jedan vid izolacije za obolele, kojim štitimo njihove porodice i okruženje, a u skladu sa odlukom Vlade o prestanku kućne izolacije”, naveo je je Pašović.

Direktora Opšte bolnice Novi Pazar dr Meho Mahmutovića kazao je, kako se prenosi, da je prednost ovog objekta i to što se nalazi upravo u neposrednoj blizini Doma zdravlja i Opšte bolnice.

“Ovde će biti smešteni pacijenti koji su do sada boravili u Kovid bolnicama na Sajmu u Beogradu, u hali Čair u Nišu i novosadskom Spensu i oni uprkos zarazi nemaju simptome ili su ti simptomi sasvim blagi. Sve sa upalom pluća ili težom kliničkom slikom hospitalizujemo na Infektivnom odeljenju, a one sa najsloženijim zdravstvenim stanjem, prema strukovnom algoritmu, upućujemo prema kragujevačkom Kliničkom centru”, istakao je Mahmutović.

Mahmutović je pojasnio da, onog momenta kad svi tercijerni kapaciteti budu ispunjeni, oboljeli se transportuju prema regionalnim centrima, kakva je Opšta bolnica u Novom Pazaru, koja je podvukao, za tako nešto spremna.

“Dobili smo nedavno respirstore. Ceo proces može da se zaokruži, iako priželjkujemo da se scenario sa ispunjenjem tercijetnih nivoa ne dogodi, i da bude što manje obolelih. Kovid bolnica u Novom Pazaru ima digitalni mobilni rentgen, laboratoriju, pulsne oksimetre i EKG, aparate za merenje pritiska, temperature, glukometre i sva druga propratna sredstva. Za medicinske radnike obezbeđena je adekvatna zaštitna oprema i svom poslu pristupaće sa mnogo pažnje”, istakao direktor Opšte bolnice Novi Pazar, dr Meho Mahmutović.

– Novi Pazara jedini grad kije je pored Beograda, Niša i Novog Sada uspio da formira privremenu bolnicu

Gradonačelnik Nihat Biševac je istakao da je Novi Pazar uspio da formira privremenu bolnicu koje imaju samo Beograd, Novi Sad i Niš. On se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli ili ponudili pomoć za realizaciju ovog veoma ozbiljnog projekta.

Posebnu zahvalnost je uputio privrednicima iz Novog Pazara i dijaspore koji su pokazali odgovornost i brigu za svoje sugrađane.

“Oni su svoje resurse stavili svom gradu na raspolaganje. Volonterima koji su za 24 sata uspeli da urade ono zašta je u normalnim okolnostima potrebno mnogo više vremena i svima koji su se našli u ovoj teškoj situaciji. Ova privremena bolnica ima odlične uslove za lečenje pacijenata sa blažom kliničkom slikom i to je ono što je važno. Iz ovoga možemo i moramo izaći samo zajedno, odgovorno i displinovano. Čuvajući sebe čuvamo i naše najmilije”, poručio je Biševac.

Podsjećamo da su se potpredsjendik Vlade Srbije Rasim Ljajić, predstavnici lokalne samouprave i zdravstvenih institucija u Novom Pazaru, nakon pritiska javnosti i zahtjeva Bošnjačkog nacionalno vijeća upućnog sandžačkim opštinama da se za građanae Sandžaka zaražene koronavirusom formiraju privremene kovid bolnice, dodatno angažovali i organizirali formiranje privremene Kovid bolnice u Medicinskoj školi “Dva heroja” u Novom Pazaru.

Prethodno je, uoči posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Novom Pazaru, u ponedjeljak, 6. aprila kada je uručeno 13 respiratora i ostala medicinska oprema, Novi Pazar od strane zvaničnika Vlade označen kao “novo žarište” koronavirusa u Srbiji.

Izvor i foto: Grad Novi Pazar

Povezane vijesti

%d bloggers like this: