26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kolumna Politika Sandžak Srbija

Kad Emir iz Novog Pazara postane simbol za istinu u Srbiji

Piše: Adnan Redžović

Odavno se u Srbiji nije podigla veća buka i više alarmirala javnost kao ovih dana kada je Emir Ašćerić, spočitavši šefu države da zloupotrebljava funkciju, rekao-samo istinu. Pitamo se šta bi bilo da je izrekao neku laž. Ništa! Ali, odavno je poznata ona stara izreka “istina boli”, dodajemo “i oslobađa”!

I zaboljela je istina! Zaboljela je sve od lokalnih, nazovi, koalicionih partnera i sitnijih funkcionera pa sve do predsjednika i nje kao premijera.

Odjek kakav se ne pamti na ovim prostorima gdje momak iz jedne bošnjačke stranke toliko uzrdma temelje laži od lokalne do državne vlasti, gdje ujedini i na isto mjesto dovede sve one koji godinama u Srbiji nisu znali oko čega da se ujedine. A tek sad shvatiše svi da je bilo nenormalno lahko jer istina okuplja normalnu Srbiju. I Emir, ko bi rekao.

Javiše se mnogi mediji i preneše njegov javno izrečeni stav, istinu i fakat koji svi znaju, ali je rijetki  izgovaraju. Javiše se i bivši predsjednici ove zemlje, bivši premijeri i ministri, bivši poslanici i javni uposlenici u Srbiji, te mnogo onih koji su prošli i opet bi došli…ali sad preko Emirove istine!

E pa, poenta je u tome, bivši ste jer niste na vrijeme govorili istinu, jer ste pričali ono što narod treba da čuje, što narod obmanjuje, sto vama glasove ne smanjuje, a sve zarad o(p)stanka na vlasti. E sad kad vidite da se obraz i čast ne gube ako se pozicija izgubi, sad pola Srbije hvali tamo nekog Emira Ašćerića…do juče tamo neki, a već danas simbol opozicije, simbol istine i povjerenja.

Koliko nam samo malo hrabrosti treba. Svima koji sada otvoriše dušu i više ne gledaju “tmušu“, videvši svjetlo koje se ne gasi tako lahko i koje decenijama gori u Sandžaku vrlo jako…a probali su da ga gase mnogi od devedestih godina, do danas.

Ali, vrijeme daje odgovor na sve. tako i jasni principi u zajedništvu sa istinom daju uvijek neke nove Emire, koji znaju za šta se bore i koja ih rijeka vodi ovim stenovitim srbijanskim uvalama, a iz tog sandžačkog izvorišta je potekla ideja koju baštini svaki pravi Bošnjak već tri pune decenije.

Sandžak je poslao jednu jasnu poruku i sada je trenutak da je svi u Srbiji prihvate i pokažu svoju hrabrost, da dokažu da je punih 30 godina ideja istine i demokratije pobjedila sve izdaje i poltronstva.

I da, svi smo mi na nekom putu. Samo neki su iz Sandžaka krenuli za Beograd, pa od bijelog grada opet ka nama kao prema Raškoj oblasti, plus sada kao dokazani poltroni. Ipak su drugi, iskrenog nijeta i uzdignuta čela, preuzeli amanet da budu nosioci ideje ponosnog Sandžaka i svih Bošnjaka!

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: