Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Kadiluk: Nastavnica novac od poklona maturanata usmjerila za kurban

U Osnovnoj školi “Aleksa Šantić” u Kadiluku(Tutin), nastavnica Maida Sinanović je postavila primjer humanosti i solidarnosti koji će ostati urezan u sjećanju svih učenika i njihovih porodica.

Umjesto da prihvati tradicionalne poklone koje bi joj maturanti kupili za kraj školske godine, Maida je odlučila da ta sredstva budu upotrebljena u humanitarne svrhe.

Na njen prijedlog, maturanti su sredstva koja su namijenili za poklone iskoristili da kupe kurban.

Meso kurbana su zatim podijelili porodicama u potrebi u svojoj zajednici, pokazujući tako svoju brigu i saosjećanje prema onima kojima je pomoć najpotrebnija.


Ovaj čin humanosti inspirisan je željom da se istakne važnost pomaganja drugima.


Učenici su sa velikim entuzijazmom prihvatili ovu ideju, a njihova akcija je naišla na pozitivne reakcije širom zajednice.

„Željeli smo da na ovaj način pokažemo da smo uz one kojima je pomoć potrebna i da ovaj primjer bude podstrek i za druge maturante,“ jedniglasno su istakli učenici.


Njihova akcija je ne samo pružila trenutnu pomoć porodicama u potrebi, već je i poslala snažnu poruku o važnosti zajedništva i empatije.

Ovaj gest nastavnice i njenih učenika pokazuje koliko je važno nnjegovati vrijednosti solidarnosti i humanosti, te koliko mnogo možemo postići kada radimo zajedno za dobrobit drugih.

“Nadamo se da će ovaj primjer inspirisati i druge škole i maturante da slijede slične inicijative i da svojim djelima doprinesu boljem i pravednijem društvu”; poručili su maturanti, pokazujući da su već sada zreli i saosećajni članovi naše zajednice.

A. Pramenković

Povezane vijesti

%d bloggers like this: