Aktuelno Društvo Sandžak

U Sandžaku cijena kurbana od 180-230 eura, u Srbiji ovca košta oko 100 eura

Nedjelju dana pred Kurban bajram u Sandžaku je sve je veća potražnja za živim kurbanima, uglavnom ovcama jer je krupna stoka znatno skuplja u odnosu na prošlu godinu.

Bez obzira što je cijena ovaca u centralnoj Srbiji pala i iznosi od 220 do 250 dinara po kilogramu (oko 100 eura) u Sandžaku ovce su duplo skuplje. Slično je i sa prodajnom cijenom krava za klanje čija se cijena u Srbiji kreće od 200 do 260 dinara po kilogramu, kako je navedeno na sajtu pijace.com.

Na nekim mjestima cijena ovaca (kurbana) kreću se između 140 i 250 eura, neki (pre)prodavci se hvale da ovnove, u zavisnosti od težine, prodaju od 300 do 1000 eura i govore da nije sevap da se cenka kada se kupuje kurban.

Kao i prehodnih godina razlčite su i cijene za uplatu kurbana kod dviju islamskih zajednica, ali i organizacija koje sprovode kurbanske akcije.

Povodom nastupanja Kurban bajrama, Mešihat Islamske zajednice Sandžaka (Islamska zajednica Srbije -IZS) organizuje akciju prikupljanja sredstava i organizovano klanje i raspodjelu kurbana.

“Cijena Kurbana iznosi 200 evra.Kurbansko meso se koristi za ishranu učenika Sinan-begove i Bakije hanume medrese, kao i za pomoć ugroženim kategorijama u Sandžaku i šire.Akcija se provodi uz strogo poštivanje šerijatskih normi. Sa kurbanima se postupa humano, u skladu s veterinarskim standardima a cijeli proces se odvija uz konstantno prisustvo stručnih lica i imama”, objavio je Mešihat IZ-e Sandžaka.

Mešihat Islamske zajdnice u Srbiji (IZuS) i ove godine organizira kurbansku akciju za, kako je predočeno, potrebe ishrane učenika Medrese Gazi Isa-beg i korisnika vakufskih kuhinja u Sandžaku.

“Kurbani se mogu uplatiti najkasnije do 14. juna na blagajni Mešihata, kao i u svim medžlisima Islamske zajednice po cijeni od 230 eura. Vašim kurbanom izvršavate vjersku dužnost, hranite one koji su potrebni Vaše pomoći i jačate svoju zajednicu”, saopšteno je iz te islamske zajednice.

Kod humanitarnih orgnizacija koje sprovode akciju prikupljanja sredstva za kurbane cijene se kreću od 180 do 200 eura, a neke od njih navode da se kurbani mogu uplatiti i za afričke zemlje.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: