26 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika

Kalač: Zabrinjava izostavljanje manjina iz Vlade

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja(SPP) u Crnoj Gori Hazbija Kalač je u intervjuu za crnogorski portal “Standard” rekao da je izostavljanje manjinskih naroda iz prijedloga za sastav vlade neprihvatljivo, ali da ta priča nije još uvijek završena.

Kalač je iznio stav koalicije Crno na bijelo, čiji je član SPP, da je bio cilj formiranje ekspertske vlade.

“Većina predloženih ministara nam je nepoznata, kao i većini javnosti, tako da o tim ličnostima ne mogu iznijeti neki konkretan stav”, naglasio je on i dodao da zbog svega toga ovakav prijedlog vlade od strane mandatara ne smatraju konačnim rješenjem.

Komentarišući odluku mandatara da na listi predloženih ministara nema kandidata manjinskih naroda, naveo je da takva činjenica zabrinjava.

 “Veoma je zabrinjavajuća činjenica da u prijedlogu Vlade nemamo pripadnike manjinskih naroda, kojih je u Crnoj Gori četvrtina stanovništva”, kazao je Kalač.

On je dodao da danas imamo pokušaje zanemarivanja i isključivanja značajnog dijela građanstva koje je na srednjem nivou i lokalu praktično potpuno izbrisano.

“Naš stav i opredeljenje je građanska i multietnička Crna Gora i za nju ćemo se boriti kao i do sada. To što smo dio koalicije CNB, a samim tim dio pobjedničke koalicije, nikako ne znači da ćemo pristati na “specijalni” status za Bošnjake u vladi ili bilo kojem drugom organu”, kazao je Kalač.

Predsjednik SPP-a je rekao da će uskoro imati direktan razgovor sa mandatarom i da priznaju Ekspertsku vladu i suštinske promjene, ali bez diskriminacije Bošnjaka.

“Ukoliko imamo pokušaj da se institucije ove države predstave kao nešto što pripada samo jednoj konfesiji, to bi u konačnici definitivno umanjilo značaj tih institucija, pa čak i ugrozilo ustavni poredak ove države”, naglasio je Kalač.

On je rekao da sa koalicionim partnerima iz “Crno na Bijelo” dijele uvjerenje da se ne smije dozvoliti da u Crnoj Gori prevladaju nacionalistički projekti.

Kalač je izjavio da je uvjeren da će mandatar Krivokapić na primjeren način korigovati svoj prijedlog Vlade, aludirajući na to da u njoj nema predstavnika nijedne manjine.

“Ono što je izvjesno kada je SPP u pitanju, jeste da kao što se nećemo kockati sa državom Crnom Gorom, nećemo se kockati ni sa dostojanstvom svoga naroda, a Vlada i njen sastav će biti mjera odnosa prema oba ova dva pitanja”, obećao je predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač u zaključku svog razgovora.

Izvor: standard.me

Povezane vijesti

%d bloggers like this: