Aktuelno Art Kultura Sandžak

Kaligrafski ispisi Azre Hamzagić: Tačka je započela svoj put i postala elif…

U Galeriji MMC, KC Novi Pazar u toku je izložba kaligrafskih radova Azre Hamzagić pod nazivom “Kaligrafski ispisi”, u sklopu programa “Ramazanart”.

“Tačka je započela svoj put i postala elif…”, navela je umjetnica pojašnjavajući u prospektu izložbe da kalirafski radovi iz ovog ciklkusa spadaju u specifičnu manifestaciju poimanja arapskog pisma čija karakteristika bilježi slobodu pristupa u izražavanju samog harfa i njegove ekspresivne forma postajući kontekst za sebe.

Počela je sa tačkom kao primarnim ispisom, otiskom na bijeloj površini, a tačka se, ističe, dalje prenijela na mnoge forme i time dozvolila igru harfovima kao posebnom estetskom kategorijom.

“U tom kontekstu ciklus kaligrafskih ispisa afirmiše nove koncepte poimnja tradicionalnih okvira kaligrafskie umjetničke prakse. Ekspresivni karakter je imao za cilj da pomjeri ustaljeno ‘čitanje’ i iščitavanje religiozinih tekstova na gledanje kaligrafskih radova. Kaligrafski ispisi ove vrste se mogu uvrstiti u takozvane levhe (ar. lawh-ploča za pisanje) čija je primarna uloga estetske prirode”, kanstatirala je Azra zakljujući i da se u slobodi konteksta odstupilo od religioznog koncepta, ali se ipak ostalo dosljedno vrijednostima koje su se njegovale u okvirima ove tradicije.

“Al-Fath”, “Jannat”, “Din”, “Hubb”, “Sabr”, “Barakah”, “Ihsan” su neki od sadržaja kaligrafskih radova, a ima i onih bez naziva.

Azra Hamzagić je rođena 1985. god. u Novom Pazaru. Osnovne i magistarske studije završila na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Radoslava Tadića, smer slikarstvo. Trenutno je kandidat na doktorskim studijama na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Zaposlena kao docent na oblasti crtanje na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Svoje studije upotpunjuje i znanjem iz restauracije papira, kao i kaligrafije koja joj postaje još jedan medijum izražavanja. Otvorenost u kombinovanju različitih medijuma rezultiralo je bogatstvom izražaja što je i vidljivo na realizovanim radovima, kao i temama koje su obrađivane.

Od 2008. do danas priredila je 11 samostalnih izložbi i učestvovala na mnogim kolektivnim izložbama, bijenalima i kolonijama.

Foto: SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: