29 Aprila, 2024
Zanimljivosti Zdravlje

Kantarion, liječi blaže depresije i želudac

Kantarion ili gospina trava na latinskom- Hypericum perforatum – Hipericacea, raste svuda, a najćešće na napuštenim njivama. Liječi od blažih depresija i može biti koristan za želudac.

Dugogodišnja zeljasta biljka visine od 30 -100 cm. Kantarion ima čvrstu, uglastu, razgranatu stabljiku. Na vrhovima grančica kantariona su kitnjaste cvasti sa žutim cvjetovima koji imaju po pet kruničnih listića.

Kantarion je bogat eteričnim uljem, a oporog je i aromatičnog ukusa. Cvjeta od maja do septembra.

Dejstvo kantariona je mnogostruko zbog hemijskog sastava.

 

Aktivni sastojci kantariona djeluju antidepresivno (kao MAO inhibitori) pa se koristi u tretmanu lakših depresija, uzbuđenja, nervoze, nemira i tegoba u menopauzi. Pokazuje povoljno dejstvo u tretiranju viralnih i retroviralnih infekcija.

U narodnoj medicini se oduvijek koristio kao veoma cijenjeno ljekovito bilje, kod upala, kao antiseptik, za skupljanje tkiva. Koristi se kako za spoljašnje tako i za unutrašnje bolesti. Spolja se korisri za zarašćivanje rana, opekotina, posekotina kao i hemoroida, a za umutrašnju upotrebu protiv bolova i želucu, jetri i drugih organa. Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja, Hipericin može kod osetljivih osoba izazvati fotosenzibilizaciju, pa se ne preporučuje sunčanje tokom terapije prepratima kantariona.

U narodu je poznato ” kantarionovo ulje” koje se koristi kako u medicini tako i u kozmetologiji.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: