Aktuelno Društvo Srbija Zdravlje

Nove mjere Kriznog štaba: Tržni centri i ugostiteljski objekti ostaju zaključani

Srbijanski Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19, predložio je danas nove mjere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od sutra, 22. marta 2021.godine od 6 sati ujutru.

Od sutra, zbog opasnosti širenja zarazne bolesti Covid-19, ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi kao i tržni centri.
Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 sat, svi ostali objekti do 20 sati.

“Svi objekti koji budu otvoreni moraju obezbjediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posjetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gdje mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi. Ovo znači da ukoliko prodavnica ili na primjer frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše 10 osoba. Isto pravilo se primenjuje na teretane – unutar fitnes centar od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni (frizer, prodavac, fitnes instruktor”, navodi se iz Vlade Srbije.

Vlada Srbije napominje da će od sutra ujutru biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mjere – poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja kovid redara u datom objektu.

Bitna napomena je da je ugostiteljskim objektima dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića, kao i da se dostava može vršiti 24 sata dnevno. Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana.

“Sve mjere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pojbede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu. Vakcinacija protiv zarazne bolesti Covid-19 odvijaće se bez prekida po unaprijed utvrđenom planu i u narednim danima”, zaključuje se u saopštenju.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: