24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Test samoprocjene uradili i mnogi Novopazarci

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srije Borislav Vekić izjavio je danas da je od oko 2.200 građana koji su poslije testa samoprocjene na prisustvo korona virusa, pozvani u domove zdravlja, testirano njih oko 1.200, od kojih je pozitivnih bilo 30 odsto.

Vekić je za Radio televiziju Srbije (RTS) kazao da najveći broj građana koji su popunjavali test dolazi iz Novog Pazara, Beograda i Novog Sada.

Po njegovim riječima, test samoprocjene ima softversko rešenje kojim se vrši automatska trijažna selekcija građana što zdravstvenim radnicima omogućava da jasno procene koje građane moraju odmah pozvati.

„Oni koji nemaju simptome se ne pozivaju, a svi koji su dali podatke vezane za simptome, hronične bolesti ili operacije bili su kontaktirani od izabranog lekara nadležnog doma zdravlja posle čega se vrši procena da li je neophodno da se testiraju u domu zdravlja ili samo da se pridržavaju savjeta lekara“, kazao je državni sekretar.

Naveo je da svaki građanin u zavisnosti od simptoma, može više puta da popuni test kao i da svaki od 173 domova zdravlja u Srbiji ima jasan uvid u popunjenost tih testova.

Inače, do juče u 15 časova u Srbiji je registrovano još 207 novih slučajeva oboljevanja od korona virusa, a preminulo je još pet ljudi. Ukupno u našoj zemlji zabeleženo je 7.483 obolelih i 144 smrtna slučaja. Samotestiranje se može obaviti popunjavanjem upitnika na portal  https://e-zdravlje.gov.rs/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: