26 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Komemoracija u Srebrenici, prisutne mnogobrojne delegacije

U Memorijalni centar Srebrenica – Potočari pristigli su brojni političari i zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja, te ambasadori mnogih država u BiH.

Među prvima su pristigli član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, te lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Današnjoj dženazi u Potočarima prisustvuje i delegacija iz Sandžaka, tj. iz Stranke demokratske akcije Sandžaka, Sandžačke demokratske partije i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i predstavnici Gradske prave Novog Pazara i opštine Tutin.

Kada je riječ o prisutnima iz Srbije među prvima je došao Čedomir Jovanović, te Nenad Čanak.

Počast žrtvama genocida odaće predsjednik Crne Gore Milo Djukanović, kao i Ervin Ibrahimović, Kenana Strujić-Harbić i Amer Smailović, Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova te države Đorđe Radulović.

Zastupnici crnogorskog parlamenta su sa sobom donijeli primjerak Rezolucije o genocidu u Srebrenicu koji je usvojila Skupština Crne Gore. Sa delegacijom Crne Gore je stigao i Boris Bojović, nikšićki vladika te drugo visoko sveštenstvo Crne Gore.

Ambasadori mnogih država u BiH su također pristigli među kojima je ambasador Pakistana, Slovačke, Češke i drugih država, a sve goste dočekuje direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić i predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas se održava komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici koji je počinjen 1995. godine, a bit će ukopano još 19 ubijenih osoba. Na komemoraciji će se obratiti porodice preživjelih, političari, državni dužnosnici među kojima će neki poslati videoporuke zbog nemogućnosti prisustvovanja.

izvor/foto:klx.ba, BNV, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: