Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika

Komšić: Milorad Dodik pristao na dokument koji predviđa ukidanje Domova naroda

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je kako je lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i član državnog Predsjedništva Milorad Dodik, pristao na dokument koji predviđa ukidanje Domova naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

”Drago mi je što je Dodik pristao na dokument kojim se predviđa ukidanje Domova naroda“, kazao je Komšić komentarišući izjavu Dodika da je Komšić u Briselu bio najnervozniji.

Komšić je naveo da ponuđeni dokument ima svoja dva dijela: preaumbulu ili uvod u kojem se kaže kakvo je trenutno stanje u ustavnom i političkom smislu u Bosni i Hercegovini.

Tu se citiraju pojedine odredbe Ustava BiH, kao i niz važećih političkih odluka i akata.

”Drugi dio, koji je mnogo važniji, govori o tome kakva bi Bosna i Hercegovina trebala biti, ako hoće dobiti kandidatski status za Evropsku uniju. U tom drugom, važnijem dijelu dokumenta nema ‘legitimnog predstavljanja’ niti ‘konstitutivnosti’ (osim u preambuli koja se izvodi iz Ustava BiH) jer to nije dijelom evropskih standarda“, kazao je Komšić.

Istakao je kako se zato prednost daje svim presudama Evropskog suda za ljudska prava, nakon čega dolazi jedina neprovedena presuda Ustavnog suda BiH u predmetu “Komšić” te preporuke Venecijanske komisije, koja u svom mišljenju iz 2005. godine smatra da treba ukinuti Domove naroda.

”Najzad, navode se i preporuke ODIHR/OSCE koje govore o zaštiti integriteta izbora. Osim toga, dogovoreno je poštivanje i drugih presuda međunarodnih sudova, kao što su one presude o genocidu i ratnim zločinima, kao i presude domaćih sudova, kao što su, između ostalog odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini, poljoprivrednom zemljištu i druge, ali sve u skladu sa evropskim standardima”, rekao je Komšić i dodao:

”Dogovorena je i ‘glatka’ odnosno nesmetana provedba izbornih rezultata na svim nivoima, a skladu sa zakonom propisanim rokovima, prema tome jedini koji ima razloga za nervozu je Dodik i njegov partner Čović”.

– Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH čini 15 delegata

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ustanovljena je Ustavom BiH.

Ovaj najviši zakonodavni organ Bosne i Hercegovine sastoji se od dva doma – Predstavničkog doma i Doma naroda a sve zakonodavne odluke donose se usvajanjem u oba doma Parlamentarne skupštine BIH.

Mandat izabranih članova Parlamentarne skupštine BiH do 2002. bio je dvije godine, a nakon izbora 2002. oni se biraju i delegiraju na mandat od četiri godine.

Parlamentarna skupština BiH donosi zakone, odobrava budžet i odlučuje o izvorima i iznosu prihoda za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, potvrđuje imenovanje predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara, daje saglasnost za ratifikaciju međunarodnih ugovora i odlučuje o drugim pitanjima neophodnim za provođenje njenih ovlaštenja ili dodijeljenih sporazumom entiteta.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH čini 15 delegata, od kojih su dvije trećine, po pet Bošnjaka i Hrvata, delegati iz Federacije Bosne i Hercegovine, a jedna trećina, pet Srba, delegati iz Republike Srpske.

Nominirane bošnjačke, odnosno hrvatske delegate iz Federacije BiH biraju bošnjački, odnosno hrvatski delegati u Domu naroda Federacije BiH, dok delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske.

U svom radu, Dom naroda se rukovodi Ustavom BiH, zakonima i Poslovnikom Doma naroda.

Izvor: AA, parlament.ba

Povezane vijesti

%d bloggers like this: