25 Aprila, 2024
Zanimljivosti Život

Konj – plemenita životinja

Ko je došao u susret bar jednom u životu sa konjem nije mogao ostati ravnodušan. Neraskidiva veza između čovjeka i konja postoji i dan danas.


Smatra se da je konj evoluirao u poslednjih 4.500 miliona godina od životinje sa više prstiju u veliku životinju sa kopitama kako i dan danas izgleda. Čovjek je konja pripitomio oko 400. godina prije nove ere. Nekada divlji, a sada već pitomi konji mogu skobodno da se kreću. Danas možemo sresti u divljini jedino Przewalski divlji konji koji potiču iz srednje Azije, koji je također i ugrožena vrsta.

Zahvaljujući anatomiji konja, konji osjete kada treba da se bore, da bježe ili da se takmiče. Konji mogu da spavaju i stojeći i ležeći kako bi mogli da pobjegnu predatoru.

Arheološka istraživanja su pokazala da su pripitomljeni konji živjeli već od 2000.godine u sjevernom dijelu Evrope, tada su korišćeni za rad. Konji su pokazivali snagu sedam puta veću od čovjeka tako da ih je on iskorišćivao. Kada su ih jahali, konji su im dali osjećaj za brzinu, tako su lakše lovili, ratovali. Kralj bez konja nije bio kralj. Čovjeku su značili sve do 20. vijeka kad su počeli gubiti vrijednost zbog razvoja automobilske industrije.

Foto: Pinterest

Plemenite domaće životinje koja je veoma vjerna i poslušna korišćena za rad, za vuču, rad na polju kao i prevozno sredstvo, konj je svakako bio od velike koristi čovjeku. Čak šta više smatralo se da kuća koja ima konja je “bogata kuća”. Nažalost, dešavalo se da zbog čovjekive pohlepe konj izgubi život.
Iako su njegovu ulogu zamjenili motori i automobili, snaga motora se računa u snagama konja. Ako motor ima snagu više konja onda je jači.


Danas postoji i preko 100 različitih pastuva. Konj ima 44 zuba voli slatkiše, jabuke, mrkve. Kobila nosi ždrijebe 11 mjeseci i skoro uvijek oždrijebi jedno ždrebe. Zrelost pune sa 5 godina, a žive i do 30 godina.
Konji se danas koriste za jahanje, prestižan i graciozan sport, baš onakav kakva je i ova životinja.


Ni razvoj automobilske industrije nije uspio da prekine vezu između čovjeka i konja. Njihov odnos je savršen od drevnih vremena pa sve do dan danas i na to niko ne može da utiče.

Osobe koje vole konje su plemenite, vjerne i stabilne kao i ove životinje.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: