19 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Politika Srbija

Venecijanska komisija ocjenjuje demokratiju u Srbiji

Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope donio je na sednici održanoj 3. februara 2021. godine odluku da od Venecijanske komisije zatraži sveobuhvatno mišljenje o ustavnom i zakonodavnom okviru za funkcionisanje demokratskih institucija u Srbiji, saopštila je Crta.

Venecijanska komisija nikada ranije nije bila pozvana da ocjeni ukupno stanje demokratskih institucija u Srbiji. Crta ocjenjuje da je odluka Nadzornog odbora pravovremena, uzimajući u obzir pogoršavanje uslova za demokratiju u Srbiji, na koje ukazuju i posljednji izvještaji Evropske komisije i OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Podsjećamo, u proteklih 20 godina, Venecijanska komisija je Srbiji uputila skoro 30 mišljenja, komentara i studija o pojedinačnim pitanjima poput mišljenja o Ustavu Republike Srbije 2006. godine, nacrtima Zakona o finansiranju političkih aktivnosti (2010. i 2011.), izmjenama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o Ustavnom sudu (2011.) ili nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa 2018. godine.

Venecijanska komisija (pun naziv: Evropska komisija za demokratiju putem prava) savetodavno je tijelo Vijeća Evrope koje čine nezavisni stručnjaci za ustavno pravo. Uloga joj je da pruža pravne savjete državama članicama Vijeća Evrope kako bi njihovi zakonodavni i institucionalni okviri ispunjavali evropske standarde i relevantno međunarodno iskustvo u oblasti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava. Njena mišljenja su među ključnim smjernicama za države i njihove međunarodne partnere o tome u kojim oblastima su potrebna unaprjeđenja. Osim Vijeća Evrope, mišljenja Venecijanske komisije uvažava i Evropska Unija pri ocjenjivanju zakonodavnog i institucionalnog stanja u Srbiji.

Odluka je donijeta nakon saslušanja koje je Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PS VE) organizovao na temu izazova za demokratiju u Srbiji nakon izbora iz juna 2020. godine. Na zasjedanju Nadzornog odbora učestvovali su i: Ivica Dačić, šef delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u PS SE, Enis Imamović, član delegacije Narodne skupštine Srbije u PS VE, Tanasije Marinković, redovni profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Raša Nedeljkov, programski direktor Crte.

Izvor: https://www.istinomer.rs/arhiva/saopstenja/srbija-pod-lupom-venecijanske-komisije/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: