10 Decembra, 2023
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Koprivica izručen Bosni i Hercegovini, osumnjičen da je direktni izvršilac ratnog zločina, učestvovao u strijeljanju više od 40 bošnjačkih žrtava

Nikola Koprivica (1954), rođen u općini Sokolac, a koji se više godina nalazio na teritoriji Kanade, izručen je iz te zemlje Bosni i Hercegovini.

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, nakon ostvarene komunikacije Tužilaštva BiH sa partnerskim institucijama Kanade, uslijedilo je lociranje, identificiranje i izručenje državljanina BiH, osumnjičenog za zločine protiv čovječnosti.

“Nakon slijetanja u BiH, osumnjičeni Koprivica Nikola, rođen 1954. godine u općini Sokolac, će biti doveden postupajućem tužiocu koji će ga ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.
Osumnjičeni, koji se više godina nalazio na području Kanade, pod istragom je i tereti se da je sa drugim osumnjičenima, kao direktni izvršilac ratnog zločina, učestvovao u strijeljanju više od 40 žrtava bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Novoseoci kod Sokoca, koji su ubijeni u jesen 1992. godine, na lokaciji Ivan Polje”, naveli su iz Tužilaštva.

U ovom predmetu podignuta je optužnica i nedavno je započeo sudski postupak u Sudu BiH.

“Tužilaštvo BiH zahvaljuje se partnerskim instiucijama Kanade, prije svega Kanadskoj graničnoj agenciji (Canadian Border Service Agency), na pomoći u lociranju i izručenju osumnjičenog, kao naporima u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina”, zaključuje se u saopćenju.

Sud Bosne i Hercegovine u januaru je potvrdio optužnicu u predmetu Milan Tupajić i drugi, koja optužene Milana Tupajića, Dragomira Obradovića, Momčila Pajića, Miladina Gaševića, Željka Gaševića, Branislava Kezunovića, Momira Kezunovića i Jadranka Šuku tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, lišenje druge osobe života (ubistvo), deportacija ili prisilno preseljenje stanovništva.

Optuženog Aleksu Godića optužnica tereti da je počinio krivično djelo zločni protiv čovječnosti – lišenje druge osobe života (ubistvo) i deportacija ili prisilno preseljenje stanovništva.

Tupajić je umro krajem prošle godine, nakon kraće bolesti.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: