Aktuelno Društvo Regija

Kosovo: Započeto uklanjanje srpskih registarskih tablica

Specijalne jedinice kosovske policije od rano jutros nalaze se u neposrednoj blizini dva prelaza na Severu Kosova-Jarinju i Brnjaku. Kako je javila RTK2 pripadnici Kosovske policije su prethodno juče i u noći između subote i nedelje na prelaz Jarinje dopremili više mobilnih montažnih kontejnera.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja je saopštio da od 15. septembra u prometu nema automobila sa važećim registarskim tablicama KS, pa su zbog toga jedine službene i vremenske tablice koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova samo one sa oznakom RKS.

„Ovom prilikom MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana i po isteku ugovora od 14. septembra 2016. godine, doneo rešenje kojim se uređuje i obavezuje obezbeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim tablicama Srbije koja ulaze na teritoriju Republike Kosovo, na svim graničnim prelazima. Istovremeno je preduzela sve potrebne mere da maksimalno smanji čekanja na graničnim prelazima“, naveo je u saopštenju.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova, zajedno sa Kosovskom policijom, u okviru rutinskih aktivnosti i radi očuvanja javnog i ustavnog poretka, sprovodi akcije na svim graničnim prelazima. Ove akcije imaju za cilj sprovođenje sporazuma o slobodnom kretanju – posebno registarskih oznaka vozila, takođe je naglasio, dodajući:

„Situacija je mirna. Kosovska policija je preduzela sve neophodne operativne i logističke mere kako ne bi ometala i zaustavljala kretanje ljudi i robe“.

Najave da će od se od danas započeti sa uklanjanjem srpskih registarskih tablica na administrativnim prelazima i zamenjivanje sa privremenim kosovskim probnim oznakama, odnosno RKS, najavili su i kosovski i srpski zvaničnici.

Uvođenje ovakve mere posle 15. septembra najavio je još početkom meseca potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi (Bislimi). On je tada kazao da Kosovo neće da prihvati produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama posle 15. septembra, i  da će se ponašati isto kao i Srbija kada su u pitanju automobili kosovskih registarskih oznaka (RKS).

Uprkos najavama Bisljimija, automobili srpskih registarskih tablica i posle 15. septembra mogli su nesmetano da ulaze na Kosovo.

Izvor: RTK2

Foto: Policija Kosova

Povezane vijesti

%d bloggers like this: