Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Niko ništa nije naučio nakon 18 godina od otvaranja Memorijalnog centra Potočari

Prije 18 godina zvanično je otvoren Memorijalni centar Potočari kao trajno svjedočanstvo i pomen na bošnjačke žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ prisjetila se 2003. godine i susreta sa tadašnjim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Billom Clintonom koji joj je, kako ističe, dao obećanje da će porodice žrtava ostati i opstati na prostorima Bosne i Hercegovine.

“Ovo je vrlo važno mjesto i ovo je dolina bijelih nišana. To je historija koja će govoriti i poslije Munire, i Kade, i Hatidže, i svih majki. Nikad niko neće moći reći i negirati da se dogodio genocid. Svaki nišan u ovoj dolini govori o sebi. Ko je, šta je i kako je. Mi majke koje smo izgubile svoju djecu nikada nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti jer nemamo pravo da opraštamo“, kazala je Subašić, koja je poslala i poruku mladima da nauče nešto iz prošlosti da bi imali bolju i sretniju budućnost.

Prisutnima, nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, obratio se Šefket Hafizović, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari. Istakao je da 18 godina nakon otvaranja Memorijalnog centra Potočari u Bosni i Hercegovini imamo još ekstremniju situaciju.

“Niko ništa nije naučio. Niti je Srbija išta naučila iz agresije na BiH, niti su bosanski Srbi, a nije ni međunarodna zajednica jer da jeste mi ne bismo imali i dan danas najavu i izgradnju svesrpskog svetišta, Dan srpskog jedinstva, umjesto da rade na danu svesrpskog preispitivanja politike iz devedesetih godina prošlog stoljeća koja je, na žalost, zločinačka pa i do današnjeg dana“, naglasio je Hafizović.

– “Koracima onih koji (ni)su prešli“

U podne je  otvoren izložbA pod nazivom “Koracima onih koji (ni)su prešli“, a manifestacija će se održati u prostorijama nekadašnje fabrike akumulatora u Potočarima. Izložba je plod višegodišnjeg istraživačkog rada i kontinuiranog prikupljanja ličnih predmeta žrtava genocida i svjedoka genocida na trasi Marša smrti od Potočara do Nezuka.

Izložba je rezultat rada istraživačkog tima Memorijalnog centra koji već dvije godine kontinuirano radi na prikupljanju ličnih predmeta žrtava i svjedoka genocida na trasi puta kojom se kretala kolona Marša smrti u julu 1995. godine, kao i skloništima u kojima su se krili danima i mjesecima nakon pada Srebrenice pod kontrolu tzv. VRS-a.
Izložba se sastoji od narativa, fotografija, izjava svjedoka i ličnih predmeta prikupljenih na značajnim historijskim lokacijama. Kroz izložbu su na jedan poseban način prikazane patnje i borba za život onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici. Ovo je prvi put da se na jedan ovakav način i sa ovoliko materijala prikazuje put nemoćnih ljudi u želji da prežive i domognu se slobodne teritorije.
Ova aktivnost je podržana od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kroz projekat “Istina, dijalog, budućnost”.
Prostor bivše fabrike akumulatora, Memorijalni centar Srebrenica
Foto: MC Srebrenica

Povezane vijesti

%d bloggers like this: