27 Februara, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika

Krivokapić predložio kandidate za ministre u novoj Vladi Crne Gore

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić za potpredsjednika nove Vlade predložio je lidera GP URA Dritana Abazovića. Kandidat za ministra unutrašnjih poslova u novoj vladi je advokat Sergej Sekulović, dok je za ministarku odbrane Krivokapić predložio Oliveru Injac.

Krivokapić je ranije za ministra vanjskih poslova predložio Đorđa Radulovića, finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić, zdravlja Jelenu Borovinić Bojović, ekonomskog razvoja Jakova Milatovića, kapitalnih investicija Mladena Bojanića, javne uprave, digitalnog društva i medija Tamaru Srzentić, ekologije Ratka Mitrovića, poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića i pravde i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

“Ova Vlada je vrlo kompetentna, polovina vlade su doktori nauka”, kazao je Krivokapić i dodao je cilj bila i racionalizacija državne uprave. Kako je naveo, najvažnije je da nova vlada krene da radi. On je naveo i da nova vlada želi istinski da sprovodi reforme.

“Vladu ne sastavlja niko osim premijera, kako je tu ustavom predviđeno”, naveo je Krivokapić i dodao da je kompetentnost bila jedina mjera za predlaganje ministara.

“Nijedan od kandidata nije moj prijatelj, niti rođak. Zasigurno kad bi svako od nas pojedinačno sastavljao ovu Vladu sastavio bi je drugačije”, poručio je Krivokapić.

– Crnogorski identitet nije sporan

Naveo je Krivokapić i da crnogorski identitet nije sporan. “

Mi svi u Crnoj Gori treba da se osjećamo kao Crnogorci, ko pripada kojoj naciji, to je njegovo lično opredjeljenje”, naveo je Krivokapić.

Upitan kakvo je to njegovo “prađedovsko zavještanje”, odgovorio je da su to četiri vrline – poštovanje, poštenje, pravičnost i istinitoljubivost

– Luksemburg kao uzor

On je kazao da se svaka dva dana kandidati sastaju i da pokušavaju da daju odgovore na probleme.

“Mi ne želimo nikoga u Crnoj Gori da dijelimo”, kazao je Krivokapić i pozvao sve da zajednički prevaziđemo podjele.

Naveo je i da nova Vlada zatiče jedno vrlo negativno stanje. “Ako nam dozvolite i Skupština i svi vi da nađemo taj minimalni zajenički imenitelj i pokažemo da možemo da imamo taj rezultat”, kazao je Krivokapić.

Želja je i cilj, kako ističe, da se Crna Gora ugleda na Luksemburg.

“Za četiri godine ako budemo ostvarili bar pola onoga što smo zamisli mi ćemo se primaći dovoljno blizu da kažemo da je kvalitet života postao značajno drugačili”, naveo je Krivokapić.

Krivokapić je najavio da će eskpoze sa kandidatima za sastav nove Vlade biti dostavljen Skupštini u ponedjeljak u osam sati.

Sjednica Skupštine, na kojoj će Krivokapić predstaviti program i personalni sastav Vlade, biće održana 2. decembra.

Sem Abazavića u novoj Vladi Crne Gore neće biti predstavnika manjinskih naroda, a većina predloženih kandidata je ideološki ili rodbinski bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC). Mandatar Krivokapić je podvukao da ovu Vladu ne sastavlja niko osim njega.

Izvor: RTCG, Beta, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: