17 Aprila, 2024
Foto Zanimljivosti Život

Krokusi- prvi vjesnici proljeća (FOTO)

Taman kada pomislite da zimi i tami nema kraja, ispod snijega pojave se oni, krokusi (Crocus). Krokusi, kod nas poznati i kao “kaćunice”, su zaista prvi vijesnici proljeća. Iako se krokusi sade u jesen i dalje ih možete posaditi u saksijama i procvjetaće vam već za četiri sedmice!

Krokusi cvjetaju peharastim cvjetovima koji mogu biti ljubičasti, žuti, bijeli, pa i dvobojni. Narastu najčešće do visine od 10-ak cm. Listovi su im uski i dugački. Krokusi se mogu posaditi i u rano ljeto pa da vam cvjetaju na početku zime! Uvijek ih sadite u grupama. Tada će njihova ljepota doći do punog izražaja. Pošto su krokusi višegodišnje biljke oni će svake godine biti sve brojniji. Najčešće sorta krokusa je Crocus tomasinianus koja cvjeta prelijepim nježno ljubičastim cvjetovima već početkom februara, ako su posađeni u jesen. Kombinujte ih sa žutim dafodilama.

Krokusi su cvjetnice koje se lahko sade i održavaju. Za najljepše cvjetove posadite ih ili ih držite u saksiji na mjestu koje je veći dio dana osunčan. Obavezno ih sadite u dobro drenirano, pjeskovito tlo.

Krokusi posađeni u glinu će vrlo brzo propasti. Ako vam je ipak zemljište glinovito razmislite o tome da mjesto gdje ćete saditi krokuse obogatite kompostom i pijeskom do dubine od 25cm. Pojedine lukovice sadite udaljene jednu od druge do 5cm i na dubinu od oko 10-ak cm. Sadite ih u grupama! Prije početka zime ih prekrijte pokrivkom za tlo koja će spriječiti mržnjenje zemlje i kada je suša, pretjerano isušivanje. Pokrivku za tlo uklonite već krajem januara kako bi mladi izdanci uspjeli da se probiju na površinu.

Na dno saksije postavite krupnije komade teracote

Krokusi se mogu uzgajati i u saksijama. Dno saksije prekrijte polomljenom terakotom, crijepom i sl. glinenim materijalima. Oni imaju cilj da spriječe da se drenažne rupe začepe.

Izvor: http://nekretninebl.com/krokus-crocus-prvi-vijesnik-proljeca/

Foto: Medin Halilović-SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: