20 Aprila, 2024
Aktuelno Art Kultura Novi Pazar

“Kuća koja diše” i razgovori o postojanju Boga

U Galeriji MMC Kulturnog centra Novi Pazar ljubitelji slikarske umjetnosti imaju priliku da vide izložbu slika Kazima Drekovića, pod nazivom “Kuća koja diše”.

“Kuća koja diše” i “Nena Đula”

Književnica Ajša Bahović Latifović je u prospektu izložbe, iznoseći opis i kritiku, Kazimove umjetnosti napisala da je on po opredjeljenju putnik i posmatrač, po duši slikar koji nekada dozvoljava publici da ostane u magnovenju traženja odgovora.

“U svom skromnom dijapazonu radova, Dreković preispituje osnovna filozofska poimanja postojanja kroz umjetnut dar čovjeka da posmatra , tumači i stvara. Svojim djelima govori troslojno, objašnjava ambiciju mladog čovjeka da spozna svijet, istražuje, pronalazi i divi se”, navela je Bahović Latifović.

Kuću, kao čest motiv ovog umjetnika, vidi kao tajanstvenu, zajeddničkom niti s podnevljem odakle on dolazi i “gdje su sve kuće posjedovale duh zajedništva, glasova djece u daljini, iščekivanja i ljepotu jednakosti”.

Ulje na platnu “Istanbulska romantika”

“On kuću nosi sa sobom, na svojim putovanjima, ona je neodvojivi dio njegova bivstvovanja i stvranja, i kada god četkica krene da stvara novi oblik ili dimenziju, kuća se nazire, kao odgovor na ciklični protok pitanja o našem postojanju”, konstatira i zaključuje da Dreković kroz svoj slikarsko-pripovedački rad istražuje i duhovnost, te sa vremešnicima koji su ostavili trah u historiji umjetnosti vodi duge razgovore o postojanju Boga.

Zaključuje da se poigrava sa stvarnošću i snom i pridaje daleko veći značaj snu kao još jednom od izvorišta, u kome, dapače, stoji čovjek sa svojim prikrivenim željama, slutnjom i mogućnostima.

Ovo je prva samostalna izložba Kazima Drekovića u Novom Pazaru.

Na otvaranju su govorili Amra Hodžić Jejna, urednica izložbenog programa, i Nehat Bekiri, akademski slikar iz Sjeverne Makedonije.

Izložba će biti otvorena do 10. juna 2021. godine.

Kazim Dreković rođen je 1989. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Pazaru. Godine 2008. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je i diplomirao 2013. Nakon duže pauze i putovanja po Evropi i Aziji, upisuje master studije 2017. godine. Magistarski rad је odbranio na istom fakultetu 2019. godine i stekao zvanje magistra slikarstva. Učestvovao je nabrojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, dobitnik je nagrade „Univerzitetski decembarski dani”, koju dodeljuje Univerzitet u Sarajevu. Član je udruženja likovnih umjetnika BiH i SULU.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: