28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija

Kurti objavio fotografije zaplijenog arsenala oružja: Srbija mora biti u potpunosti odgovorna

Kosovski premijer Albin Kurti večeras je na društvenim mrežama objavio nekoliko fotografije zaplijenjeog naoružanja u selu i manstiru Banjska, poručivši da Srbija mora biti odgovorna zbog podrške teroristima na Kosovu.

“Ovo je vojno oružje i oprema zaplijenjeni su od strane Policije Kosova. Antiteroristička operacija nakon jučerašnjeg napada—ne ostavljaju mjesta sumnji: počinioci nisu djelovali sami, već uz podršku države. Srbija mora biti u potpunosti odgovorna za sponzorisanje terorističkog nasilja na teritoriji Kosova”, naveo je Kurti.

Dio zaplijenjeog arsenala oružja i opreme, foto: Policija Kosova

Kosovska policija je ranije danas prikazala šta je sve zaplijenjeno tokom dvodnevne antiteroristike akcije u selu Banjska i istoimenom manastiru u tom selu kod Zvečana, na sjeveru Kosova.

Na konferenciji su prisustvovali ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla i generalni direktor PK-a Gazmend Hoxha, koji su iznijeli informacije o sigurnosnoj situaciji na sjeveru zemlje, gdje je teroristička kriminalna skupina napala policijske jedinice vatrenim oružjem i vojnim artiljerijom, kada je narednik policajac Afrim Bunjaku, kao i najmanje četiri napadača.

“Osvrćući se na napetu situaciju i okolnosti nastale terorističkim napadima, policijski službenici u samoobrani su bili prisiljeni koristiti vatreno oružje, gdje su tokom razmjene vatre ubijena tri napadača, a uhapšena su još dvojica napadača. Uhapšen su i četvorica osumnjičenih koji su naišli na nezakonito posjedovanje radio veza za koje se sumnja da su povezani s terorističkom skupinom”, saopštila je Policija Kosova.

Tokom konferencije za novinare prikazani su zaplijenjeni dokazi, vozila različitih vrsta uključujući oklopna, stotine komada oružja različitih vrsta i kalibra, uniforme i logistička oprema, uključujući vojno oružje teškog kalibra poput granata, zollja, mašinki, kalašnjikova, ručne granate, dronova, municije različitih kalibara, radio priključaka, telefoni i kartice, radni alat, topografske mape i satelitske karte , vojne uniforme, tablice, razno dokumentacija itd..

Generalni direktor kosovske policije Gazmend Hoxha rekao je da su ostale osobe osumnjičene za nedeljni napad na Banjsku u Zvečanu, koje nisu neutralisane ni uhapšene, uspjele da odu pješke iz prostora ui oko manastira Banjska., gdje je boravilo njih tridesetak, prenijela je Koha.net.

On je na konferenciji za medije održanoj u kampu Belvedere u Južnoj Mitrovici rekao da su napadači ostavili polovna vozila u cilju terorističkih napada na Kosovsku policiju.

“Uspjeli su da pješice izađu iz prostora unutar i oko manastira Banjska, ostavljajući za sobom svoja vozila, kojih je tokom uviđaja na licu mjesta bilo 24, jedno oklopno vozilo i dva motocikla na četiri točka“, rekao je Hoxha., ocjenivši da je ovo je najveća i najvažnija operacija od rata za instituciju koju vodi.

Hoxha je predočio da su tokom ove operacije, između ostalog, pronađeno 8 komada protivpješadijskih mina, minske lansirne granate, 150 komada dinamita, 6 dugačkih mitraljeza, dva minobacača, 3 drona, 32 kompleta radio veza, 115 uniformi, puno hrane, medicinskih lekova, pametnih telefona – 32 komada, sim kartica – 32 komada i novčanica u evrima srpskih dinara – 1800 komada.

https://x.com/kos_data/status/1706369346145075326?s=20

Kako je istakao kosovski ministar policije pronađeni su dokumenti koji dokazuju učešće potpredsjednika Srpske liste Milana Radojičića.

„U ovim materijalima pronašli smo i dokumente zločinca koji je takođe na crnoj listi SAD Milana Radoičića. Ovi dokumenti dokazuju njegovu povezanost ili direktno učešće u ovoj akciji. Ovo je spisak oružja ili dozvola od institucija Srbije koji je dat Milanu Radoičiću, gdje postoji i spisak oružja koje poseduje, sa brojevima, sa svim pronađenim u prvom autu. Definitivno original dokument je u rukama forenzičara. Plan je bio dobro osmišljen.Kosovske vlasti neće prestati da štite suverenitet države”, rekao je ministar Xhelal Svecla.

https://x.com/jehonahulaj/status/1706404643280949638?s=20

Na društvenim mrežama pojavili su snimci iz drona na kojima se vidi kretanje uniformisanih i naoružanih napada u kompleksu manastira Banjska i odlazak u šumu. Snimke je u ponedeljak uveče objavila prestižna američka novinska agencija „Asošijeted pres“, koja je materijal pripisala Vladi Kosova.

U blizini sela Banjska kod Zvečana, zbog sumnje da su posjedovala oružje, u ponedjeljak uveče uhapšena su dva lica srpske nacionalnosti.

“Oni su uhapšeni sa značajnom količinom oružja. Istraga pokazati da li su uhapšeni Srbi imali veze sa jučerašnjim sukobom”, izjavio je za kosovske medije vršilac dužnosti direktora kosovske policije za region Sjever Veton Elšani..

Prema navodima kosovskih medija oružje je zaplijenjeno u automobilu koji je bio parkiran na prakingu hotela.

Foto: Policija Kosova

Povezane vijesti

%d bloggers like this: