16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Mešihat IZ-e Sandžaka imao 2.295 uplata za kurban

Mešihat IZ-e Sandžaka je za Kurban bajram imao ukupn 2295 uplata za kurban ove godine, a kurbani su podijeljeni u pet sandžačkih opština.

Kako je danas saopšteno meso dobijeno od kurbana podijelilo se u sljedećim gradovima: Tutin: 1310; Sjenica: 1240; Prijepolje: 1200; Novi Pazar: 3000 i Priboj: 450.

“Ovogodišnja akcija klanja kurbana protekla je u najboljem redu. Kurbani su spremljeni po šerijstskim propisima, dok je raspoređivanje i dostava istih realizovana u skladu sa trenutnom situacijom, poštujući donesene mjere”, istakao je sandžaki muftija Rijaseta Islamske zajednice Srbije IIZS) Senad ef. Halitović.

On je dodao da je od preostalog dijela mesa odvojen jedan dio koji je ostavljen u zamrzivače kako bi se dostavljao uz mjesečne humanitarne pakete socijalno ugroženim porodicama u Sandžaku i drugi dio koji je ostavljen za potrebe medresa i obrazovnih ustanova Mešihata IZ-eSandžaka.

“Zahvaljujemo članovima humanitarne organizacije Emanet koji su meso dostavljali socijalno ugroženim porodicama u Sandžaku.Molimo Allaha da primi kurbane svima onima koji su izvršili ovaj ibadet privatno (u avlijama svojih domova), preko neke druge institucije ili preko organizacija. Posebno se zahvaljujemo onima koji su imali povjerenja da ovaj emanet izvrše preko Rijaseta Islamske Zajednice Srbije, Mešihata sandžačkog”, poručeno je u saopštenju.

Mešihat IZ-e Sandžaka je od prije dvije godine počela da vjernicima i javnosti predočeva podatke o prikupljenim sredstvima koje vjernici daju tokom ramazana, za vitar, zekat ili kurbane.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: