27 Februara, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Nastavljen protest, zatražena smjena v.d. direktora OB Novi Pazar Meha Mahmutovića

Ispred Uprave Opšte bolnice Novi Pazar večeras je nastavljen protesti građana na kojem je zatražena smjena vd direktora te zdravstvene ustanove Meha Mahmutovića.

Oko stotinjak okupljenih građana, većinom članovi porodica preminulih tokom posljednjeg talasa koronavirusa, je skandirajući protiv Mahmutovića bukom iz pištaljki  izrazilo nezadovoljstvo zbog stanja u OB Novi Pazar i zatražilo odgovornost nadležnih.

Na bolničkoj ogradi istakli su transparent “Hoćemo čovjeka iz naroda, ne političkog poslušnika”.

Na skupu je ukazano da oni koi su liječeni u OB Novi Pazar nisu imali adekvatnu medicinsku pomoć, te da su bili prinuđeni sami da kupuju terapije i medicinska sredstva.

Takođe je izraženo nezadovoljstvo zbog smjene dr. Lejle Ćeranić sa pozicije načelnice Infektivnog odjeljenja, inače u ovdašnjoj javnosti poznate doktorke proglašene za heroinom zbog doprinosu u liječenu oboljelih od COVID-19 u Novom Pazaru.

– Gledali kako im umire brat

Jedan od učesnika protesta Zuko Mahmutović je pokazujući umrlice, istakao da je dva brata u mezar spustio: On je izražavajući nezadovoljstvo zbog stanja u zdravstvu ocjenio da je “bolnica u Novom Pazaru zlo”.

“Dvojica braće Beširović, za 22 dana. Jedan im je umro onamo ispred Internog u vozilu hitne pomoći kada su htjeli da transportuju za Kragujevac i vratii su se od Banje. Nije imao kud više. Gledali smo, nisu imali bosu sa kiseonikom, a krenuli da ga transportuju. Drugi je preselio u Kragujevcu, na respiratoru. Takvih ima mnogo”, kazao je on u upitio ostale članove porodica da bez straha i srama dođu na protest i donesu “plakate” svojih bližnjih.

On je, obraćajući se ispred kamera ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru poručio da novopazarska bolnica nije bila dovoljno opremljena, podsjetivši da su humani ljudi nabavili regulatore kiseonika.

“Kažu imamo sve. Ja, moja supruga i moja majka smo se liječili od korone. To što jedeš g…. Lončaru i pričaš da imamo sve, nemamo ništa. Sve sami kupujemo. Gdje je donacija iz Turske. Imako spiskove, nemoj da mislite da nemamo tamo ljude. Pun avion u dva šlepera stalo, gdje je ostalo?”, upitao je on.

Najteže mu je, kako je podvukao, bilo što su kao familija gledali kako im umire brat, a u tim momentima četiri doktora su sa stepeništa samo posmatrali šta se dešava.

“Dolazili smo, tri dana nismo znali šta je sa čovjekom. Tek kad su krenuli da ga transportuju zvali su. Tu smo se pokupili i gledali kako umire”, ispričao je on rekavši da je cilj protesta da na čelo novopazarske bolnice dođe nepartijski čovjek, nebitno da li je Bošnjak ili Srbin.

On je, ukazujući na lično iskustvo,kao pacijent poručio da će Novi Pazar imati dobro zdravstvo “kada budemo istrijebili frizere-medicinske sestre s kikom na čelu i koje govore moja je dobra volja da li ću da te previjem kada ti curi rana”.

“Do tad, nikad”, poručio je.

Skup na kojem je bilo prisutno znano više građana nego ranije protekao bez incidenata. U krugu bolnice bilo je prisutno nekoliko policijskih službenika.

Foto: SNews, Medin Halilović

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: