19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Mešihat IZ-e Sandžaka: Pokušava se opstruirati proces ujedinjenja muslimana, izbor Nasufovića za reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije potpuno je nelegitiman i nezakonit

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka je saopštio da se reizboroma Nasufovića za reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije pokušava opstruirati proces ujedinjenja muslimana i da je izbor bio potpuno nelegitiman i nezakonit.

Podsjetivši da je dana 12. 12. 2021. godine u Beogradu održana sjednica Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, na kojoj je, na osnovu odluke sa prethodne sjednice planirano da se definiše izborno tijelo za izbor reisu-l-uleme IZS, da se usvoji pravilnik o izborima kao i druge radnje u skladu sa Ustavom Islamske zajednice Srbije, smatraju de je “navodni izbor Seada ef. Nasufovića za reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije potpuno nelegitiman i nezakonit.

“Zbog toga Mešihat Islamske zajednice Sandžaka ne priznaje takvu odluku”, ukazuju uz poziv predsjednika Vrhovnog sabora IZS Muhameda Jusufspahiću da, kako je navedeno, što prije opozove ovu nezakonitu odluku i omogući nastavak izbornog procesa za reisu-l-ulemu u skladu sa normativnim aktima Islamske zajednice Srbije.

U saopštenju je izraženeo uvjerenje da se “ovim neustavnim glasanjem za reisu-l-ulemu pokušava opstruirati proces ujedinjenja muslimana”.

“Međutim, kršeći Ustav i ne poštujući dnevni red, kao ni proceduru za izbor reisu-l-uleme, predsjednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, Muhamed Jusufspahić, predložio je da se upravo na toj sjednici izabere reisu-l-ulema. Članovi Vrhovnog sabora sa područja Mešihata IZ Sandžaka ukazali su na nepravilnost i nezakonitost takve radnje, ali njihove primjedbe nažalost nisu prihvaćene od strane predsjedavajućeg, nakon čega su bili prinuđeni napustiti sjednicu, da bi ostatak članova Vrhovnog sabora nezakonito pristupio glasanju za reisu-l-ulemu”, navode i napominju da je Mešihat Islamske zajednice Sandžaka predložio muftiju sandžačkog mr. Senada ef. Halitovića kao kandidata za reisu-l-ulemu.

Podsjeća se da su njegovu kandidaturu podržali su svi organi i ustanove Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

“Kandidaturom muftije mr. Senada ef. Halitovića, poznavajući njegovu ličnost i djelovanje, iskazana je želja i namjera za stvaranje ambijenta koji bi doveo do ujedinjenja muslimana na teritoriji Sandžaka i Srbije”, predočeno je iz Mešihata IZ-e Sandžaka.

Proceduralno svaki od Mešihata u okviru Islamske zajednice Srbije za izbor reisu-l-uleme predlaže svog kandidata.

Sead ef. Nasufović koji je na tu funkciju izabran 2016. godine umjesto Adema Zilkića, kao i Muhamed ef. Jusufspahić, nisu se oglasili ovim povodom.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: