5 Oktobra, 2023
Aktuelno Društvo Regija Srbija

EULEX: Snimcima iz vazduha pronađeni ljudski ostaci u Kiževiku

U pondjeljak 16. novembra 2020. godine, stručnjaci Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), kosovskog Instituta za sudsku medicinu i Komisije Vlade Srbije za nestala lica pronašli su ljudske ostatke u Kiževku, velikom kamenolomu u Srbiji, kod Raške.

Kamenolom u mjestu Kiževik, kod Raške.; Foto: EULEX

EULEX-ovi stručnjaci vrše iskopavanja u Kiževku od 2015. godine. Kako su naveli, poslije nekoliko neuspješnih sezona iskopavanja u Kiževku, 2020. godine su napravili pomak zahvaljujući upotrebi snimaka iz vazduha.

Foto: EULEX

„Problem je bio u tome što se radi o velikom kamenolomu i pejzaž se vremenom mijenjao zbog činjenice da je kamenolom još uvijek bio u upotrebi duži niz godina“, rekao je Javier Santana, forenzički arheolog EULEX-a.

Proces utvrđivanja tačne lokacije ljudskih ostataka dodatno je zakomplikovan zbog činjenice da se u rudniku nalazi četiri do pet nivoa približne visine od po 13 metara.

Na EULEX-ov zahtjev za dobijanje snimaka iz vazduha iz 1999. godine, Međunarodni komitet Crvenog krsta je krajem 2019. godine snimke iz vazduha stavio na raspolaganje Komisiji Vlade Kosova za nestala lica i Komisiji Vlade Srbije za nestala lica.

Foto: EULEX

„Snimke iz vazduha smo dobili krajem 2019. godine. Između kraja 2019. i početka 2020. godine, EULEX-ov koordinator za iskopavanja Krasimir Nikolov i ja analizirali smo fotografije. Na osnovu naše analize vratili smo se na lokalitet u februaru 2020. godine i tačno odredili lokaciju. Tada je započeo rad ove godine“, kazao je Santana.

Nakon utvrđivanja lokacije, stručnjaci iz EULEX-a, kosovskog Instituta za sudsku medicinu i Komisije Vlade Srbije za nestala lica obavili su terenski rad u Kiževku, što je dovelo do otkrivanja ljudskih ostataka.

„Rad u Kiževku još daleko od završetka. Proces je vrlo složen i dugotrajan. Da bi rad mogao da se nastavi, potreban je sudski nalog. Nakon toga, sljedeći korak je nastavak iskopavanja i izvlačenja ostataka. Kada se ostaci budu izvadili, obaviće se obdukcija i uzeće se uzorci kostiju za ispitivanje DNK profila. U slučajevima u kojima su rođaci nestalog lica dali referentne uzorke krvi, a izvještaj o podudaranju DNK je pozitivan, postupak identifikacije se završava. Potom se porodice obaveštavaju o identifikaciji i predaju im se ostaci nestalih lica“, objasnio je EULEX-ov koordinator za iskopavanja, Krasimir Nikolov.

Zamjenica šefa kosovskog Instituta za sudsku medicinu Tarja Formisto ocjenila je da je otkriće ljudskih ostataka u Kiževku vrlo pozitivan razvoj događaja i nagrada za neprekidne napore na utvrđivanju sudbine više od 1.640 lica, koja se na Kosovu još uvijek vode kao nestala.

“Pitanje nestalih lica je pitanje ljudskih prava. Radi se o ljudskim pravima onih koji žele da saznaju šta se dogodilo sa njihovim najmilijima“, rekla je Formisto.

Ona je još jednom apelovala na sve rođake nestalih lica da daju uzorke krvi kako bi omogućili proces identifikacije.

Od početka EULEX-ovog mandata do 19. novembra 2020. godine, EULEX je sproveo 662 terenske operacije za pronalaženje nestalih lica, uključujući 169 iskopavanja. Identifikovani su posmrtni ostaci 457 lica, uključujući 317 nestalih lica.

Prema potvrdi predsjednika Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljka Odalovića u Kiževiku kod Raške su pronađeni posmrtni ostaci 15 ljudi, a pretraga terena zbog pretpostavke da se radi o masovnoj grobnici vršiće se i u Kozarevu kod Novog Pazara i Štavlju kod Sjenice.

 

Izvor: https://www.eulex-kosovo.eu/?page=3,10,1267

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: