19 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo

Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore: Završetak radova prve dionice auto-puta 30. novembra (VIDEO)

Izgradnja prioritetne dionice, prvog auto-puta u Crnoj Gori, Smokovac – Mateševo ulazi u završnu fazu.

“Građevinski radovi su uglavnom završeni na svim objektima, mostovima, tunelima i otvorenoj trasi, pogotovo na prvoj polovini dionice auto-puta. Intezivno se izvode i radovi na opremanju auto-puta, na najvećem dijelu urađena su dva noseća sloja asfalta a trenutno se postavlja i završni sloj. Paralelno sa tim u toku su i elektromašinski radovi, opremanje auto-puta raznim instalacijama, u tunelima ventilacija, rasvjeta, protivpožarna zaštita, vertikalna i horizontalna signalizacija, hortikulturalno uređenje”, saopštilo je danas Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore.

Kako ovih dana izgleda gradilište autoputa, na cijeloj prioritetnoj dionici, možete pogledati na sljedećem videu:

Projektovana brzina na ovoj dionici auto-puta je 100 km/h, a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skratiće se sa sat i po na samo 40 minuta. Dužina ovog dijela autoputa je 41,5 km, a na trasi je izgrađeno 20 mostova, 9 mostova na rampama petlji i 2 nadvožnjaka (ukupno 50 objekata), 16 dvocijevnih tunela ukupne dužine 35,6 km, dok je otvorena trasa izvedena na dužini od oko 17,7 kilometara.

Planirani rok završetka radova je 30. novembar i kako su vremenski uslovi za radove veoma povoljni ne očekuju se dalja pomjeranja roka.

Autoput Bar-Boljare dio je Koridora 11 koji će Crnu Goru i Srbiju, preko općina Bijelo Polje i Sjenica, povezati sa Evropskom unijom.

Auto-put E763 Beograd – Južni Jadran, u narodu poznatiji kao Koridor 11, će povezivati Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju. Protezaće se od Temišvara, preko Vršca, proći će kroz Beograd, pa dalje preko Čačka, Požege, Podgorice do Bara, a onda morskim putem, preko Jadrana biće povezan sa Barijem u Italiji.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: